Schab karkowy w sosie rozmarynowym: pieczona karkówka w sosie na obiad
2021-03-29
średni
140 min
4
Pieczona karkówka w sosie rozmarynowym to danie pyszne, sycące i aromatyczne. Warto zaserwować je dziecku powracającemu ze szkoły. W ten sposób pozna nowe smaki i bardzo możliwe, że się do nich przekona na stałe. Z resztą, które z dzieci nie lubi mięsa w sosie? Wypróbuj przepis na pieczoną karkówkę w sosie rozmarynowym i przekonaj swoją rodzinę do nowych smaków.
SKŁADNIKI
- 1,5 kg schabu karkowego
- esencja do sosu pieczeniowego ciemnego
- 3 łyżki przyprawy do mięs
- 2 gałązki świeżego rozmarynu
- 5 ząbków czosnku
- 130 ml oleju roślinnego
- 3 łyżki musztardy francuskiej
- mała cebula szalotka
PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU
- W mięsie zrób nakłucia o głębokości ok. 2-3 cm – najlepiej nożem o cienkim ostrzu. Wsuń w nie obrane i pokrojone w plastry ząbki czosnku.
- Przyprawę Knorr, która świetnie pasuje do potraw mięsnych, wymieszaj z musztardą, 80 ml oleju i posiekanym rozmarynem – w ten sposób przygotujesz marynatę. Nacieraj nią mięso i następnie owiń je folią aluminiową. Przełóż je do lodówki na co najmniej jeden dzień. Dzięki temu marynata nada mu intensywny smak.
- Następnego dnia piecz mięso przez ok. 2 godziny w piekarniku nagrzanym do temperatury 190°C. Zachowaj sok z pieczenia do przygotowania sosu.
- Na rozgrzanym oleju podsmaż drobno siekaną cebulę. Dodaj do niej pokrojony rozmaryn, 200 ml ciepłej wody (wraz z sokiem z mięsa). Następnie połącz całość z Esencją do sosu pieczeniowego Knorr, która dobrze podkreśli smak mięsa i zagęści sos. Wszystko starannie wymieszaj, dbając o to, by esencja się całkowicie rozpuściła. Gotuj całość przez 2 minuty.
- Mięso podawaj z gorącym sosem.