Schab karkowy lakierowany - super pomysł na pieczeń z karkówki w azjatyckim stylu
2021-03-29
łatwy
40 min
4
Schab karkowy lakierowany to pyszna pieczeń, którą najlepiej podawać z ryżem. To danie w azjatyckim stylu - mocno przyprawione aromatycznymi, korzennymi przyprawami i marynowane w sosie sojowym.
SKŁADNIKI
- 2 kg karkówki
- 1 łyżeczka pieprzu
- po szczypcie mielonego imbiru i cynamonu
- po szczypcie zmielonych goździków i gałki muszkatołowej
- 4 łyżki sosu sojowego
- 3 łyżki miodu
- 3 łyżki cukru
- 1 szklanka bulionu drobiowego
- olej
- sól
PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU
- Sos sojowy wymieszać z przyprawami korzennymi na jednolita zawiesinę, natrzeć nią mięso i wstawić pod przykryciem do lodówki na kilka godzin.
- Zamarynowane mięso oprószyć solą i obsmażyć na oleju ze wszystkich stron, aby zamknąć soki wewnątrz pieczeni. Przełożyć mięso do naczynia żaroodpornego, podlać bulionem i wstawić do piekarnika. Piec w temperaturze 180 st. C przez ok. pół godziny.
- W tym czasie podgrzać 4 łyżki bulionu i wymieszać z miodem i cukrem. Mięso wyjąć na chwilę z piekarnika, przekręcić i ponakłuwać z wierzchu długim nożem. Posmarować obficie miodowym sosem i piec jeszcze ok 75 min.
- W trakcie pieczenia polewać pieczeń wytworzonym sosem i smarować pozostałym miodem, dzięki czemu na powierzchni mięsa utworzy się błyszcząca warstwa.