Karkówka pieczona w plastrach na obiad. Świetny patent na kotlety o smaku kebabu

2022-10-06
Pieczona karkówka w plastrach
Autor: Shutterstock Pieczona karkówka w plastrach z przyprawową do kebabu jest pyszna i prosta w wykonaniu
łatwy
20 min
4

Dieta bezglutenowa

Karkówka o smaku kebabu upieczona w plastrach to pomysłowe i smaczne danie na rodzinny obiad. Lubiany przez wszystkich smak kebabu znajdzie uznanie dużych i małych domowników. Gwarantujemy, że kruchy i soczysty schab karkowy zniknie z talerzy szybciej niż zwykle.

SKŁADNIKI

  • 1 kg karkówki lub 6 kotletów karkowych
  • 2 cebule
  • 5-6 łyżek keczupu
  • 4 łyżki majonezu
  • 1/2 łyżeczki chilli
  • 1/2 łyżeczki soli
  • przyprawa do kebaba

PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU

  • Karkówkę pokroić na plastry, rozbić mięso tłuczkiem na niezbyt grube kotlety.
  • Mięso oprószyć przyprawą do kebaba, włożyć do zamykanego pojemnika.
  • Cebulę obrać i pokroić w krążki. Wymieszać składniki marynaty: keczup, majonez, sól i chilli.
  • Mięso przełożyć cebulą i zalać marynatą. Zamknąć szczelnie pojemnik z mięsem i wstawić do lodówki na całą noc.
  • Kotlety karkowe przełożyć do brytfanny, polać powstałym w czasie marynowania sosem i piec w temperaturze 180°C.
  • Po około 40 minutach, gdy całość dobrze się zapiecze, a wierzch zarumieni, karkówka jest gotowa.
Kotlety karkowe z piekarnika: przepis krok po kroku