Schab gotowany w tłuszczu, czyli niby konfitowany - idealnie soczysty i miękki
2021-03-29
łatwy
25 min
4
Schab niby konfitowany to schab gotowany w tłuszczu. Ta technika kulinarna sprawia, że mięso jest soczyste, miękkie i zupełnie nie nasiąka tłuszczem, w którym się gotowało. Tak przygotowany schab jest doskonały na ciepło i jeszcze lepszy podawany na zimno, jako wędlina.
SKŁADNIKI
- 1 kg schabu bez kości
- sól
- pieprz
- zioła prowansalskie
- czosnek
- 0,75 l oleju rzepakowego
- 400 g smalcu
PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU
- Schab umyć, osuszyć ręcznikiem papierowym, posolić, posypać pieprzem i natrzeć ziołami. Naszpikować czosnkiem - upychając kawałki ząbków tak, by nie wystawały poza mięso.
- Zawinąć w folię i wstawić do lodówki na około 3 godziny. Po wyjęciu z lodówki wyjąć z folii.
- W rondlu rozgrzać olej ze smalcem. Powinien być bardzo gorący - ale nie dymić! Dla bezpieczeństwa garnek z gorącym tłuszczem przenieść do komory zlewozmywaka.
- Mięso nabić na dwa widelce i ostrożnie włożyć do gorącego tłuszczu. Podczas wkładania mięsa do rondla tłuszcz zaczyna wrzeć. Mięso wkładać stopniowo do tłuszczu, gdyby tłuszcz zaczął się burzyć, jak podczas smażenia pączków, mięso wyjąć i znów próbować włożyć.
- Kiedy już temperatura w garnku się ustabilizuje i tłuszcz przestaje „buzować” przykryć garnek przykrywką, owinąć grubo gazetami, a potem zawinąć w koc, podobnie jak przy „parowaniu” kaszy lub ryżu. Odstawić na noc.
- Rano wyjąć mięso z rondla, ostudzić i schłodzić w lodówce.
Wieprzowina: wartość odżywcza, zastosowanie kulinarne
Polecamy też:
Indyk na święta - 9 nowych przepisów na świątecznego indyka
Zobacz też naszą galerię z przepisami na mięsa pieczone na Boże Narodzenie