Schab gotowany w tłuszczu, czyli niby konfitowany - idealnie soczysty i miękki

Schab gotowany w tłuszczu, czyli niby konfitowany - idealnie soczysty i miękki
Autor: Shutterstock Schab gotowany w tłuszczu jest  soczysty i miękki - doskonale smakuje na ciepło i  na zimno.
łatwy
25 min
4

Schab niby konfitowany to schab gotowany w tłuszczu. Ta technika kulinarna sprawia, że mięso  jest soczyste, miękkie i zupełnie nie nasiąka tłuszczem, w którym się gotowało. Tak przygotowany schab jest doskonały na ciepło i jeszcze lepszy podawany na zimno, jako wędlina. 

SKŁADNIKI

  • 1 kg schabu bez kości
  • sól
  • pieprz
  • zioła prowansalskie
  • czosnek
  • 0,75 l oleju rzepakowego
  • 400 g smalcu

PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU

  • Schab umyć, osuszyć ręcznikiem papierowym, posolić, posypać pieprzem i natrzeć ziołami. Naszpikować czosnkiem - upychając kawałki ząbków tak, by nie wystawały poza mięso.
  • Zawinąć w folię i wstawić do lodówki na około 3 godziny. Po wyjęciu z lodówki wyjąć z folii.
  • W rondlu rozgrzać olej ze smalcem. Powinien być bardzo gorący - ale nie dymić! Dla bezpieczeństwa garnek z gorącym tłuszczem przenieść do komory zlewozmywaka.
  • Mięso nabić na dwa widelce i ostrożnie włożyć do gorącego tłuszczu. Podczas wkładania mięsa do rondla tłuszcz zaczyna wrzeć. Mięso wkładać stopniowo do tłuszczu, gdyby tłuszcz zaczął się burzyć, jak podczas smażenia pączków, mięso wyjąć i znów próbować włożyć.
  • Kiedy już temperatura w garnku się ustabilizuje i tłuszcz przestaje „buzować” przykryć garnek przykrywką, owinąć grubo gazetami, a potem zawinąć w koc, podobnie jak przy „parowaniu” kaszy lub ryżu. Odstawić na noc.
  • Rano wyjąć mięso z rondla, ostudzić i schłodzić w lodówce.
Wieprzowina: wartość odżywcza, zastosowanie kulinarne

Polecamy też:

Indyk na święta - 9 nowych przepisów na świątecznego indyka

Zobacz też naszą galerię z przepisami na mięsa pieczone na Boże Narodzenie

Anna Śmiałek

Pomysłodawczyni i redaktorka prowadząca serwis beszamel.pl. Swoją pasję i hobby, jakim są kulinaria, połączyła z pracą. Zadowolona w towarzystwie ludzi, którzy cenią sobie dobre jedzenie i ciekawą rozmowę. Wciąż głodna nowych wyzwań, …

więcej