Schab faszerowany w stylu śródziemnomorskim. Doskonały na ciepło i na zimno
2022-10-27
średni
30 min
4
Dieta bezglutenowa
Schab faszerowany w stylu śródziemnomorskim jest bardzo aromatyczny i soczysty. Jego przygotowanie wymaga trochę zachodu, ale danie jest tego warte. Idealnie nadaje się na uroczysty obiad, a jeśli zostanie wam trochę mięsa, to po schłodzeniu można je wykorzystać na kanapki.
SKŁADNIKI
- ok. 1 kg schabu wieprzowego
- Nadzienie:
- 1 łyżeczka oliwy z oliwek
- 3 ząbki czosnku
- szczypta płatków czerwonej papryki
- pół opakowania szpinaku baby
- szczypta soli
- ok 6-7 kawałków suszonych pomidorów w oleju, posiekanych
- 30 g sera feta
- Glazura
- 1/4 szklanki octu balsamicznego
- 2 łyżki oliwy z oliwek
- 2 łyżeczki musztardy Dijon
- 1 łyżka posiekanego rozmarynu
- 1 łyżeczka skórki z cytryny
- 3 ząbki czosnku, przeciśnięte przez praskę
- 1 czubata łyżeczka soli
- 1/2 łyżeczki czarnego pieprzu
PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU
- Rozgrzej olej na małej patelni, dodaj płatki papryki i przeciśnięte 3 ząbki czosnku. Smaż, aż zacznie pachnieć, około 30 sekund.
- Dodaj szpinak i pozwól mu zwiędnąć, przez około 2-3 minuty. Lekko posyp solą, a następnie zdejmij patelnię z ognia. U
- mieść mieszankę szpinakową w ręczniku papierowym i delikatnie ściśnij, aby pozbyć się nadmiaru wilgoci.
- Szpinak włóż do małej miski i wymieszaj z pokrojonymi pomidorami i serem feta. Odstaw na bok.
- Przygotuj glazurę - w małej misce wymieszaj ocet balsamiczny, oliwę, musztardę, rozmaryn, skórkę z cytryny, czosnek, sól i pieprz i ubij do uzyskania gładkiej emulsji. Odstaw na bok.
- Pokrój schab spiralnie, tak by uzyskać płat mięsa i rozłóż go płasko. Rozprowadź mieszankę szpinaku równomiernie na środku mięsa. Zwiń mięso w rulon i użyj sznurka rzeźniczego, aby związać go w 3-4 miejscach.
- Schab włóż do brytfanny, posmaruj glazurą ze wszystkich stron.
- Piecz w 200ºC przez 15 minut, następnie zmniejsz ogień do180 stopni i piecz dodatkowe 20-30 minut, do miękkości mięsa. Odstaw wieprzowinę na 10 minut przed pokrojeniem i podaniem.
Wieprzowina: wartość odżywcza, zastosowanie kulinarne