Schab faszerowany w stylu śródziemnomorskim. Doskonały na ciepło i na zimno

Schab faszerowany w stylu śródziemnomorskim. Doskonały na ciepło i na zimno
Autor: Shutterstock Tak przygotowany schab swój doskonały smak zawdzięcza nie tylko nadzieniu, ale też glazurze, w której się go piecze.
średni
30 min
4

Dieta bezglutenowa

Schab faszerowany w stylu śródziemnomorskim jest bardzo  aromatyczny i soczysty. Jego przygotowanie wymaga trochę zachodu, ale danie jest tego  warte. Idealnie nadaje się na uroczysty obiad, a jeśli zostanie wam trochę mięsa, to  po schłodzeniu można je wykorzystać na kanapki.

SKŁADNIKI

  • ok. 1 kg schabu wieprzowego
  • Nadzienie:
  • 1 łyżeczka oliwy z oliwek
  • 3 ząbki czosnku
  • szczypta płatków czerwonej papryki
  • pół opakowania szpinaku baby
  • szczypta soli
  • ok 6-7 kawałków suszonych pomidorów w oleju, posiekanych
  • 30 g sera feta
  • Glazura
  • 1/4 szklanki octu balsamicznego
  • 2 łyżki oliwy z oliwek
  • 2 łyżeczki musztardy Dijon
  • 1 łyżka posiekanego rozmarynu
  • 1 łyżeczka skórki z cytryny
  • 3 ząbki czosnku, przeciśnięte przez praskę
  • 1 czubata łyżeczka soli
  • 1/2 łyżeczki czarnego pieprzu

PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU

  • Rozgrzej olej na małej patelni, dodaj płatki papryki i przeciśnięte 3 ząbki czosnku. Smaż, aż zacznie pachnieć, około 30 sekund.
  • Dodaj szpinak i pozwól mu zwiędnąć, przez około 2-3 minuty. Lekko posyp solą, a następnie zdejmij patelnię z ognia. U
  • mieść mieszankę szpinakową w ręczniku papierowym i delikatnie ściśnij, aby pozbyć się nadmiaru wilgoci.
  • Szpinak włóż do małej miski i wymieszaj z pokrojonymi pomidorami i serem feta. Odstaw na bok.
  • Przygotuj glazurę - w małej misce wymieszaj ocet balsamiczny, oliwę, musztardę, rozmaryn, skórkę z cytryny, czosnek, sól i pieprz i ubij do uzyskania gładkiej emulsji. Odstaw na bok.
  • Pokrój schab spiralnie, tak by uzyskać płat mięsa i rozłóż go płasko. Rozprowadź mieszankę szpinaku równomiernie na środku mięsa. Zwiń mięso w rulon i użyj sznurka rzeźniczego, aby związać go w 3-4 miejscach.
  • Schab włóż do brytfanny, posmaruj glazurą ze wszystkich stron.
  • Piecz w 200ºC przez 15 minut, następnie zmniejsz ogień do180 stopni i piecz dodatkowe 20-30 minut, do miękkości mięsa. Odstaw wieprzowinę na 10 minut przed pokrojeniem i podaniem.
Wieprzowina: wartość odżywcza, zastosowanie kulinarne
Anna Śmiałek

Pomysłodawczyni i redaktorka prowadząca serwis beszamel.pl. Swoją pasję i hobby, jakim są kulinaria, połączyła z pracą. Zadowolona w towarzystwie ludzi, którzy cenią sobie dobre jedzenie i ciekawą rozmowę. Wciąż głodna nowych wyzwań, …

więcej