Rzepa faszerowana mięsem: łatwy przepis

2021-03-29
Rzepa faszerowana mięsem
Autor: Shutterstock Rzepa nadziewane farszem mięsnym to świetne danie obiadowe dostarczające protein i błonnika. 
łatwy
45 min
4

Rzepa, choć niedoceniana, jest wartościowym warzywem. Rzepa jest dobrym źródłem błonnika i substancji odżywczych. Rzepę można jeść na surowo. Ale najlepsza jest gotowana, pieczona i zapiekana. Ponieważ rzepa należy do rodziny warzyw kapustowatych świetnie komponuje się z mięsem. Polecamy przepis na rzepę nadziewaną mięsem. 

Polecamy także przepisy: Sałatka z rzepy i salcesonu jak u Magdy Gessler  oraz  Surówka z czarnej rzepy: przepisy siostry Anastazji

SKŁADNIKI

  • 8 niedużych rzep tej samej wielkości lub 8 sztuk czarnej rzodkwi
  • 25 dag mielonego mięsa mieszanego
  • cebula
  • 1/2 kajzerki
  • 1/2 łyżeczki cukru
  • 2 łyżki śmietany
  • jajko
  • łyżka oleju
  • sól, pieprz

PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU

  • Obrane rzepy obgotuj krótko we wrzącej wodzie. Przestudź, zetnij wierzchy, wydrąż środki.
  • Na farsz wymieszaj mięso, namoczoną (w mleku) i odciśniętą bułkę, podsmażoną na oleju i posiekaną cebulę, jajko. Przypraw solą i pieprzem.
  • Rzepy napełnij farszem, przykryj odciętymi wierzchami, ustaw ciasno w rondlu, zalej 3/4 wysokości wodą, dodaj sól, cukier i duś aż będą miękkie. Pod koniec duszenia wlej śmietanę.