Ryż mieszam z kurczakiem i tymi składnikami. Ten obiad robi się praktycznie sam
Dieta bezglutenowa
Jak zrobić zapiekankę z ryżem i mięsem? Wystarczy dobry i sprawdzony przepis oraz kilka niedrogich produktów. Pyszna i aromatyczna zapiekanka ryżowa z kurczakiem to świetny pomysł na rodzinny obiad. Danie jest sycące i praktycznie robi się samo. Jeżeli szukacie pomysłu przepis na doskonały domowy posiłek, który oczaruje smakiem, zapiekanka ryżowa z kurczakiem to strzał w dziesiątkę.
Co dodać do ryżu z kurczakiem?
Zapiekanka przyrządzona według tego sprawdzonego przepisu to mnóstwo smaku i aromatu. Do jej przygotowania wykorzystuje się proste składniki, które są łatwo dostępne, a ich cena nie zwala z nóg. Wszystkie produkty pysznie się ze sobą komponują i tworzą to wyśmienite danie na obiad.
Z czego więc zrobić zapiekankę ryżową? Lista składników obejmuje takie produkty jak:
- ryż długoziarnisty
- bulion drobiowy
- pierś kurczaka
- ser żółty
- kalafior
- oliwa z oliwek
- kwaśna śmietana
- czosnek
- przyprawy – sól, pieprz, słodka i ostra papryka, zioła prowansalskie
Czym zalać zapiekankę z ryżem?
W tym prostym przepisie na znakomitą i sycącą zapiekankę ryżową z soczystym kurczakiem składników nie trzeba wcześniej gotować, ani podsmażać. Wystarczy włożyć je do formy do zapiekania i wlać mieszankę, dzięki której ryż stanie się miękki, a mięso pozostanie soczyste. Zanim zapiekanka z ryżu trafi do piekarnika składniki należy zalać gorącym bulionem drobiowym wymieszanym ze śmietaną i przeciśniętym przez praskę czosnkiem.
Ile piec zapiekankę z ryżem i kurczakiem?
Przyrządzoną według tego prostego przepisu pyszną zapiekankę ryżową z dodatkiem piersi kurczaka piecze się w piekarniku nagrzanym do 200 stopni C. Pieczenie przebiega w dwóch etapach. Najpierw danie piecze się pod przykryciem przez 25 minut. Następnie zdejmuje się pokrywkę, wierzch posypuje się startym żółtym serem i ponownie wstawia do piekarnika. Zapiekankę ryżową zapieka się jeszcze przez 10 minut. W tym czasie ser się roztopi i delikatnie zarumieni.
SKŁADNIKI
- 2 szklanki bulionu drobiowego
- 500 g piersi kurczaka
- 300 g kalafiora
- 150 g startego żółtego sera
- 1 szklanka białego ryżu długoziarnistego
- 2 ząbki czosnku
- 3 łyżki kwaśnej śmietany
- 2 łyżki oliwy z oliwek
- 1 łyżeczka ziół prowansalskich
- 1 łyżeczka mielonej słodkiej papryki
- 1/2 łyżeczki mielonej ostrej papryki
- sól, pieprz
PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU
- Ryż opłukać i odstawić do odcieknięcia.
- Kurczaka pokroić w kostkę o boku około 1 cm. Przełożyć do miski i doprawić solą, pieprzem, papryką i ziołami prowansalskimi. Wymieszać i odstawić.
- Bulion drobiowy zagotować i wymieszać ze śmietaną. Dodać przeciśnięty przez praskę czosnek i wymieszać.
- Formę do zapiekania wysmarować oliwą z oliwek. Przełożyć do niej kurczaka i wsypać ryż. Dodać pokrojonego na różyczki kalafiora.
- Wlać bulion ze śmietaną. Lekko zamieszać.
- Formę przykryć i wstawić do piekarnika nagrzanego do 200 stopni C. Piec 25 minut.
- Po tym czasie zdjąć przykrycie i wierzch posypać startym żółtym serem. Ponownie wstawić formę do piekarnika i zapiekać około 10 minut, aż ser się roztopi.