Rybne pulpeciki
2021-03-29
łatwy
55 min
4
Mielone to nie tylko mięso, świetnie sprawdzi się masa rybna w pulpetach. Taki obiad to miła odmiana.
Przepis pochodzi z książki "Mięso mielone na 100 sposobów"
SKŁADNIKI
- 800 g dorsza bez skóry i ości
- 100 g wędzonego surowego boczku
- 1–2 ostre papryczki
- 3 łyżki posiekanej natki pietruszki
- jajko
- szklanka ugotowanej kaszy jęczmiennej
- sól, pieprz
- Sos:
- cebula
- 15 g suszonych grzybów
- 2 kiszone ogórki
- łyżka miodu
- cytryna
- 3 łyżki gęstej kwaśnej śmietany
- 2 szklanki soku z kiszonych ogórków
- sól, grubo mielony pieprz
- olej
PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU
- Sos: suszone grzyby namoczyć w ciepłej wodzie, gotować przez około 25 minut, odcedzić (wodę zostawić do sosu) i posiekać. Cebulę pokroić w kostkę i zeszklić na oleju, dodać starte ogórki, chwilę podsmażać, zalać wodą z gotowania grzybów, dodać sok z ogórków, sok z cytryny, miód, sól i pieprz. Na koniec zaprawić śmietaną.
- Dorsza zemleć w maszynce.
- Surowy wędzony boczek pokroić w drobną kostkę, dorzucić do dorsza. Dodać też posiekaną natkę pietruszki, posiekaną ostrą papryczkę, sól, pieprz, jajko, ugotowaną kaszę jęczmienną, wszystko dokładnie wymieszać.
- Z dobrze wyrobionej masy zwilżonymi w oleju rękoma uformować zgrabne pulpeciki wielkości dużego orzecha włoskiego. Sparzyć je w osolonym wrzątku przez 10 minut.
- Podawać w sosie. Na talerze wyłożyć sos z grzybów i ogórka, na to odcedzone, gorące klopsiki, doprawić sokiem i startą skórką z cytryny.
- Przepis pochodzi z książki „Mięso mielone”, którą kupisz w salonikach prasowych i na stronie: www.sklep.grupazpr.pl, w zakładce SuperHobby