Rybne pulpeciki

2021-03-29
Rybne pulpeciki
Autor: Shutterstock Mielone to nie tylko mięso, świetnie sprawdzi się masa rybna
łatwy
55 min
4

Mielone to nie tylko mięso, świetnie sprawdzi się masa rybna w pulpetach. Taki obiad to miła odmiana.  

Przepis pochodzi z książki "Mięso mielone na 100 sposobów"

SKŁADNIKI

  • 800 g dorsza bez skóry i ości
  • 100 g wędzonego surowego boczku
  • 1–2 ostre papryczki
  • 3 łyżki posiekanej natki pietruszki
  •  jajko
  • szklanka ugotowanej kaszy jęczmiennej
  • sól, pieprz
  • Sos:
  • cebula
  • 15 g suszonych grzybów
  • 2 kiszone ogórki
  • łyżka miodu
  • cytryna
  • 3 łyżki gęstej kwaśnej śmietany
  • 2 szklanki soku z kiszonych ogórków
  • sól, grubo mielony pieprz  
  • olej

PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU

  • Sos: suszone grzyby namoczyć w ciepłej wodzie, gotować przez około 25 minut, odcedzić (wodę zostawić do sosu) i posiekać. Cebulę pokroić w kostkę i zeszklić na oleju, dodać starte ogórki, chwilę podsmażać, zalać wodą z gotowania grzybów, dodać sok z ogórków, sok z cytryny, miód, sól i pieprz. Na koniec zaprawić śmietaną.
  • Dorsza zemleć w maszynce.
  • Surowy wędzony boczek pokroić w drobną kostkę, dorzucić do dorsza. Dodać też posiekaną natkę pietruszki, posiekaną ostrą papryczkę, sól, pieprz, jajko, ugotowaną kaszę jęczmienną, wszystko dokładnie wymieszać.
  • Z dobrze wyrobionej masy zwilżonymi w oleju rękoma uformować zgrabne pulpeciki wielkości dużego orzecha włoskiego. Sparzyć je w osolonym wrzątku przez 10 minut.
  • Podawać w sosie. Na talerze wyłożyć sos z grzybów i ogórka, na to odcedzone, gorące klopsiki, doprawić sokiem i startą skórką z cytryny.
  • Przepis pochodzi z książki „Mięso mielone”, którą kupisz w salonikach prasowych i na stronie: www.sklep.grupazpr.pl, w zakładce SuperHobby