Jak kisić ogórki? Przepis na ogórki małosolne lub kiszone

2021-09-01
Jak przyrządzi pyszne ogórki małosolne
Autor: Shutterstock Już po ok. 3 dniach możemy się cieszyć smakiem ogórków małosolnych.
łatwy
20 min
4

Kiszone ogórki możemy oczywiście kupić w sklepie, ale dużą frajdę sprawia samodzielne kiszenie ogórków. Do tego jest bardzo proste. Sprawdź, jak ukisić ogórki, aby zyskać ogórki małosolne bądź kiszone.

SKŁADNIKI

  • ogórki gruntowe
  • koper
  • czosnek
  • korzeń lub liść chrzanu
  • liść dębu lub wiśni
  • sól kamienna
  • opcjonalnie: papryka słodka i ostra, ziele angielskie, gorczyca, liście laurowe
  •  
  • naczynie do kiszenia: najlepiej gliniany garnek

PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU

  • Umyte ogórki wrzucamy do naczynia. Dodajemy przyprawy. Na kilogram ogórków powinny to być połowa główki czosnku i kilka łodyg świeżego kopru.
  • Według klasycznego przepisu w zasadzie możemy poprzestać na tych przyprawach. Warto jednak dodać korzeń lub liść chrzanu oraz liść dębu bądź wiśni. Inne opcjonalne przyprawy to papryka słodka i ostra, ziele angielskie, gorczyca, liście laurowe.
  • Całość zalewamy przegotowaną wodą z solą (duża łyżka soli na litr wody). Przykrywamy i odstawiamy w ciepłe i ciemne miejsce.
  • W zależności od długości kiszenia otrzymamy ogórki małosolne (mniej więcej po trzech dniach) lub kiszone, jeśli potrzymamy je dłużej.