Polskie odmiany miodów - właściwości

Polskie odmiany miodów - właściwości

Autor Zdjęcia: thinkstockphotos.com

Miody - w zależności od nektaru, z jakiego zostały wytworzone, mają różną barwę, konsystencję, zapach i smak. Różnią je też właściwości prozdrowotne.

Mód, nie dość że ma właściwości lecznicze, odżywcze i działanie bakteriobójcze, to jeszcze jest samą aromatyczną słodyczą, która dodana do potraw sprawia, że smakują lepiej i ciekawiej. W Polsce mamy kilka rodzajów miodów. Poznajmy ich właściwości i zastosowanie.

Rodzaje miodów różnią się kolorem, konsystencją, aromatem i smakiem. Wszystkie te właściwości miodu zależą od rodzaju źródła, z którego jest wytwarzany, czyli rodzaju nektaru kwiatowego czy spadzi. W naszym kraju mamy kilka najpopularniejszych odmian miodów, wśród nich: miód gryczany, akacjowy, spadziowy, lipowy, akacjowy, rzepakowy, a także miód wielkokwiatowy.

 

  • Miód gryczany - rozpoznać go można po charakterystycznym, ciemnym kolorze brązu. Miód gryczany ma wyrazisty smak, zbliżony do korzennego. Jest doskonałym dodatkiem do różnego rodzaju mięs.

  • Miód akacjowy - ten rodzaj miodu ma jasny, żółty kolor i delikatny smak oraz aromat. Polecany jest na problemy z układem moczowym, poprawia także trawienie. Warto go wykorzystać do przyrządzania sosów do sałat.

  • Miód spadziowy - ma ciemny kolor, delikatny smak i aromat. Ponoć jest najbogatszy w składniki odżywcze. Polecany zarówno do przyrządzania sosów do mięs, jak i sałatek, a także różnego rodzaju wypieków.

  • Miód lipowy - złoty w kolorze. Wyróżnia go charakterystyczny, lekkko gorzkawy posmak. Uznawany jest za najlepszy miód na przeziębienie i kaszel.

  • Miód wielokwiatowy - jak sama nazwa wskazuje powstaje z nektaru wielu rodzajów kwiatów. Jest delikatny w smaku. To doskonały dodatek do każdego rodzaju potraw.

  • Miód rzepakowy - ma jasnożółty kolor i lekko gorzki smak. Szczególnie poleca się go do dań mięsnych.

Ważne: w przypadku podgrzewania miodu trzeba pamiętać, aby temperatura nie przekroczyła 60ºC, inaczej miód utraci swoje cenne właściwości.

Ocena: 0