Rybne pulpeciki

2018-09-25
Rybne pulpeciki
Autor: Shutterstock Mielone to nie tylko mięso, świetnie sprawdzi się masa rybna
łatwy
55 min
4

Mielone to nie tylko mięso, świetnie sprawdzi się masa rybna w pulpetach. Taki obiad to miła odmiana.  

Przepis pochodzi z książki "Mięso mielone na 100 sposobów"

Składniki

800 g dorsza bez skóry i ości

100 g wędzonego surowego boczku

1–2 ostre papryczki

3 łyżki posiekanej natki pietruszki

 jajko

szklanka ugotowanej kaszy jęczmiennej

sól, pieprz

Sos:

cebula

15 g suszonych grzybów

2 kiszone ogórki

łyżka miodu

cytryna

3 łyżki gęstej kwaśnej śmietany

2 szklanki soku z kiszonych ogórków

sól, grubo mielony pieprz  

olej

PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU

Sos: suszone grzyby namoczyć w ciepłej wodzie, gotować przez około 25 minut, odcedzić (wodę zostawić do sosu) i posiekać. Cebulę pokroić w kostkę i zeszklić na oleju, dodać starte ogórki, chwilę podsmażać, zalać wodą z gotowania grzybów, dodać sok z ogórków, sok z cytryny, miód, sól i pieprz. Na koniec zaprawić śmietaną.

Dorsza zemleć w maszynce.

Surowy wędzony boczek pokroić w drobną kostkę, dorzucić do dorsza. Dodać też posiekaną natkę pietruszki, posiekaną ostrą papryczkę, sól, pieprz, jajko, ugotowaną kaszę jęczmienną, wszystko dokładnie wymieszać.

Z dobrze wyrobionej masy zwilżonymi w oleju rękoma uformować zgrabne pulpeciki wielkości dużego orzecha włoskiego. Sparzyć je w osolonym wrzątku przez 10 minut.

Podawać w sosie. Na talerze wyłożyć sos z grzybów i ogórka, na to odcedzone, gorące klopsiki, doprawić sokiem i startą skórką z cytryny.

Przepis pochodzi z książki „Mięso mielone”, którą kupisz w salonikach prasowych i na stronie: www.sklep.grupazpr.pl, w zakładce SuperHobby

Podziel się opinią
Grupa ZPR Media sprzeciwia się głoszeniu opinii noszących znamiona mowy nienawiści przepełnionych pogardą czy agresją. Jeśli widzisz komentarz, który jest hejtem, powiadom nas o tym, klikając zgłoś. Więcej w REGULAMINIE