Rollsy z piersi kurczaka z szynką i warzywami

2021-03-31
Rollsy z piersi kurczaka z szynką i warzywami
Autor: Shutterstock Rollsy z piersi kurczaka z szynką i warzywami to pomysł na pyszny obiad dla rodziny.
łatwy
30 min
4

Pyszne rollsy z piersi kurczaka z szynką podawane z duszonymi warzywami to znakomity pomysł na pyszny rodzinny obiad, lunch do pracy lub przekąskę.

 

Przepis opracowały i przetestowały dla WasAnna Śmiałek, Adrianna Ewa Stawska, Anna Szubińska

SKŁADNIKI

  • 4 filety z kurczaka
  • 4 łyżki oliwy
  • 1 łyżeczka suszonego rozmarynu
  • sól, mielona ostra papryka
  • 8 cienkich plastrów wędzonej szynki
  • 1 ząbek czosnku
  • 1 cebula
  • 3 łodygi selera naciowego
  • 3 marchewki
  • 2 małe cukinie
  • 1 łyżka koncentratu pomidorowego
  • 1/2 szklanki białego, wytrawnego wina
  • 2 łyżki oliwy z oliwek
  • 1 łyżeczka skórki otartej z cytryny
  • 1 łyżka posiekanej natki

PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU

  • Filety podsmażyć na rozgrzanej oliwie na złoto. Zdjąć z patelni, przyprawić rozmarynem, solą i papryką. Każdy filet zawinąć w 2 plastry szynki.
  • Czosnek i cebulę obrać i posiekać w kosteczkę. Marchew obrać, selera i cukinię oczyścić, umyć i pokroić w słupki.
  • Koncentrat wymieszać z winem. Cebulę zeszklić na oliwie, dodać warzywa i czosnek i chwile smażyć. Dodać koncentrat z winem i lekko posolić.
  • Mięso ułożyć na warzywach i dusić 15 min. pod przykryciem, na małym ogniu. Wyjąć mięso, do warzyw dodać skórkę z cytryny i natkę. Podawać gorące.