Rollsy z piersi kurczaka z szynką i warzywami
2021-03-31
łatwy
30 min
4
Pyszne rollsy z piersi kurczaka z szynką podawane z duszonymi warzywami to znakomity pomysł na pyszny rodzinny obiad, lunch do pracy lub przekąskę.
Przepis opracowały i przetestowały dla Was: Anna Śmiałek, Adrianna Ewa Stawska, Anna Szubińska
SKŁADNIKI
- 4 filety z kurczaka
- 4 łyżki oliwy
- 1 łyżeczka suszonego rozmarynu
- sól, mielona ostra papryka
- 8 cienkich plastrów wędzonej szynki
- 1 ząbek czosnku
- 1 cebula
- 3 łodygi selera naciowego
- 3 marchewki
- 2 małe cukinie
- 1 łyżka koncentratu pomidorowego
- 1/2 szklanki białego, wytrawnego wina
- 2 łyżki oliwy z oliwek
- 1 łyżeczka skórki otartej z cytryny
- 1 łyżka posiekanej natki
PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU
- Filety podsmażyć na rozgrzanej oliwie na złoto. Zdjąć z patelni, przyprawić rozmarynem, solą i papryką. Każdy filet zawinąć w 2 plastry szynki.
- Czosnek i cebulę obrać i posiekać w kosteczkę. Marchew obrać, selera i cukinię oczyścić, umyć i pokroić w słupki.
- Koncentrat wymieszać z winem. Cebulę zeszklić na oliwie, dodać warzywa i czosnek i chwile smażyć. Dodać koncentrat z winem i lekko posolić.
- Mięso ułożyć na warzywach i dusić 15 min. pod przykryciem, na małym ogniu. Wyjąć mięso, do warzyw dodać skórkę z cytryny i natkę. Podawać gorące.