Rolady wieprzowe z farszem - tradycyjny przepis śląski

2022-04-15
Rolady wieprzowe z farszem - tradycyjny przepis
Autor: Shutterstock Rolady wieprzowe to pyszne danie, idealne na odświętny obiad
łatwy
35 min
4

Rolady wieprzowe to tradycyjny śląski odświętny obiad. Rolady są pyszne, rozpływają się w ustach i dlatego warto to klasyczne danie włączyć do swojego kulinarnego repertuaru.

SKŁADNIKI

  • Rolady:
  • 5-6 kotletów ze schabu
  • musztarda
  • 1 cebula pokrojona w słupki - po jednym kawałku na roladę
  • boczek wędzony pokrojony w słupki - po jednym kawałku na roladę
  • kiszone ogórki pokrojone w słupki - po jednym kawałku na roladę
  • pieprz, sól, majeranek
  • mąka
  • olej lub smalec do smażenia
  • Sos:
  • 3 cebule pokrojone w słupki
  • łyżeczka chrzanu
  • łyżeczka octu balsamicznego
  • łyżeczka śmietanki
  • odrobina soku z cytryny
  • bulion mięsny lub woda
  • sól, pieprz, ew. troszkę cukru
  • łyżka masła
  • ząbek czosnku

PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU

  • Kotlety dokładnie rozbijamy, solimy, pieprzymy, posypujemy majerankiem i każdy smarujemy musztardą.
  • Na jednym brzegu układamy ogórka,cebulę i boczek.
  • Zwijamy ściśle zawijając brzeg do środka, delikatnie obtaczamy w mące.
  • Jeśli macie kłopot ze szczelnym zwinięciem mięsa, aby rolady się nie rozpadały, możecie spiąć rolady za pomocą specjalnych szpikulców lub wykałaczek.
  • Rolady kładziemy łączeniem na rozgrzany tłuszcz, obsmażamy z każdej strony.
  • Delikatnie podlewamy wodą lub bulionem, dusimy na wolnym ogniu, podlewając mięso za każdym razem kiedy płyn całkowicie wyparuje i mięso lekko zacznie się przysmażać.
  • Po około 40 minutach duszenia dodajemy do mięsa cebulę, czosnek, chrzan, ocet.
  • Kiedy mięso zmięknie - po około 1 1/2 h duszenia -  odparowujemy cały płyn, mięso przekładamy na półmisek.
  • Ostatni raz wylewamy na patelnię z odparowanym sosem 2 szklanki bulionu lub wody, mieszamy starannie, doprawiamy do smaku, dodajemy cytrynę i masło oraz śmietankę tak, aby nam się nie zwarzyła.
  • Ponownie redukujemy, uważając, żeby cebula nam się nie przypaliła, powinna być złociście brązowa!
  • Wkładamy mięso do sosu, ponownie je podgrzewamy i podajemy z kluskami lub ziemniakami.
Wieprzowina: wartość odżywcza, zastosowanie kulinarne

Galeria: Przepisy na wielkanocne dania obiadowe