Rolady wieprzowe z farszem - tradycyjny przepis śląski
2022-04-15
łatwy
35 min
4
Rolady wieprzowe to tradycyjny śląski odświętny obiad. Rolady są pyszne, rozpływają się w ustach i dlatego warto to klasyczne danie włączyć do swojego kulinarnego repertuaru.
SKŁADNIKI
- Rolady:
- 5-6 kotletów ze schabu
- musztarda
- 1 cebula pokrojona w słupki - po jednym kawałku na roladę
- boczek wędzony pokrojony w słupki - po jednym kawałku na roladę
- kiszone ogórki pokrojone w słupki - po jednym kawałku na roladę
- pieprz, sól, majeranek
- mąka
- olej lub smalec do smażenia
- Sos:
- 3 cebule pokrojone w słupki
- łyżeczka chrzanu
- łyżeczka octu balsamicznego
- łyżeczka śmietanki
- odrobina soku z cytryny
- bulion mięsny lub woda
- sól, pieprz, ew. troszkę cukru
- łyżka masła
- ząbek czosnku
PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU
- Kotlety dokładnie rozbijamy, solimy, pieprzymy, posypujemy majerankiem i każdy smarujemy musztardą.
- Na jednym brzegu układamy ogórka,cebulę i boczek.
- Zwijamy ściśle zawijając brzeg do środka, delikatnie obtaczamy w mące.
- Jeśli macie kłopot ze szczelnym zwinięciem mięsa, aby rolady się nie rozpadały, możecie spiąć rolady za pomocą specjalnych szpikulców lub wykałaczek.
- Rolady kładziemy łączeniem na rozgrzany tłuszcz, obsmażamy z każdej strony.
- Delikatnie podlewamy wodą lub bulionem, dusimy na wolnym ogniu, podlewając mięso za każdym razem kiedy płyn całkowicie wyparuje i mięso lekko zacznie się przysmażać.
- Po około 40 minutach duszenia dodajemy do mięsa cebulę, czosnek, chrzan, ocet.
- Kiedy mięso zmięknie - po około 1 1/2 h duszenia - odparowujemy cały płyn, mięso przekładamy na półmisek.
- Ostatni raz wylewamy na patelnię z odparowanym sosem 2 szklanki bulionu lub wody, mieszamy starannie, doprawiamy do smaku, dodajemy cytrynę i masło oraz śmietankę tak, aby nam się nie zwarzyła.
- Ponownie redukujemy, uważając, żeby cebula nam się nie przypaliła, powinna być złociście brązowa!
- Wkładamy mięso do sosu, ponownie je podgrzewamy i podajemy z kluskami lub ziemniakami.
Wieprzowina: wartość odżywcza, zastosowanie kulinarne