Rolady schabowe nadziewane frankfuterkami: super przepis na rodzinny obiad
2022-01-09
łatwy
30 min
4
Dieta bezglutenowa
Schab wieprzowy jest soczysty i niezwykle smaczny. Idealny na rodzinny obiad. Jeśli jednak znudziły się Wam tradycyjne kotlety, wypróbujcie przepis na rolady schabowe nadziewane frankfuterkami, jak mówią na Śląsku fronckami.
SKŁADNIKI
- 600 g wieprzowego schabu środkowego
- 4 łyżki musztardy
- 1/4 łyżeczki mielonego pieprzu czarnego
- 9 frankfuterek, cienkich kiełbasek wieprzowych średniorozdrobnionych
- słodka papryka, pieprz i sól do smaku
- 1/4 kostki smalcu do smażenia
PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU
- Schab pokroić na 4 grube kotlety. Każdy kotlet naciąć poziomo i rozłożyć jak książkę. Następnie okryć folią spożywczą i zbić za pomocą tłuczka do mięsa na duże i cienkie sznycle.
- Sznycle ze schabu posmarować musztardą. Oprószyć zmielonym pieprzem.
- Z brzegu ułożyć obok siebie trzy frankfuterki i zwinąć sznycel w ciasną i wąską roladę. Dobrze zacisnąć końce schabowych wałeczków. Odstawić na 15 minut.
- Rolady oprószyć zmieloną papryką, solą i pieprzem.
- Smalec rozgrzać na patelni. Na średnim ogniu zrumienić rolady z każdej strony. Ponieważ są dość wąskie, a nadzienie jest już gotowe, usmażą się dość szybko i nie będą surowe w środku. Pod koniec smażenia można przykryć pokrywką na 2 minuty, aby przeszły parą.
- Podawać z sałatką ziemniaczaną z cebulą i kaparami lub z kluskami śląskimi z batatów.
Wieprzowina: wartość odżywcza, zastosowanie kulinarne