Rolady schabowe nadziewane frankfuterkami: super przepis na rodzinny obiad

Rolady schabowe nadziewane frankfuterkami: super przepis na rodzinny obiad
Autor: Shutterstock.com Rolady schabowe nadziewane frankfuterkami: super przepis na rodzinny obiad
łatwy
30 min
4

Dieta bezglutenowa

Schab wieprzowy jest soczysty i niezwykle smaczny. Idealny na rodzinny obiad. Jeśli jednak znudziły się Wam tradycyjne kotlety, wypróbujcie przepis na rolady schabowe nadziewane frankfuterkami, jak mówią na Śląsku fronckami. 

SKŁADNIKI

  • 600 g wieprzowego schabu środkowego
  • 4 łyżki musztardy 
  • 1/4 łyżeczki mielonego pieprzu czarnego
  • 9 frankfuterek, cienkich kiełbasek wieprzowych średniorozdrobnionych
  • słodka papryka, pieprz i sól do smaku
  • 1/4 kostki smalcu do smażenia

PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU

  • Schab pokroić na 4 grube kotlety. Każdy kotlet naciąć poziomo i rozłożyć jak książkę. Następnie okryć folią spożywczą i zbić za pomocą tłuczka do mięsa na duże i cienkie sznycle. 
  • Sznycle ze schabu posmarować musztardą. Oprószyć zmielonym pieprzem. 
  • Z brzegu ułożyć obok siebie trzy frankfuterki i zwinąć sznycel w ciasną i wąską roladę. Dobrze zacisnąć końce schabowych wałeczków. Odstawić na 15 minut. 
  • Rolady oprószyć zmieloną papryką, solą i pieprzem. 
  • Smalec rozgrzać na patelni. Na średnim ogniu zrumienić rolady z każdej strony. Ponieważ są dość wąskie, a nadzienie jest już gotowe, usmażą się dość szybko i nie będą surowe w środku. Pod koniec smażenia można przykryć pokrywką na 2 minuty, aby przeszły parą. 
  • Podawać z sałatką ziemniaczaną z cebulą i kaparami lub z kluskami śląskimi z batatów.
Wieprzowina: wartość odżywcza, zastosowanie kulinarne

Kotlety karkowe z piekarnika: przepis krok po kroku

Adrianna Ewa Stawska-Ostaszewska

Redaktorka serwisu kulinarnego Beszamel.pl Dziennikarka, tłumaczka, pisarka. Szefowa kuchni i koneserka smaku. Niestrudzona popularyzatorka historii kultur kulinarnych, kuchni regionalnych i narodowych. Autorka książek: „Dzieje łakomstwa i obżarstwa” (wyd. Harde, 2019), „Polska Księga …

więcej