Kluski "śląskie" z batatów - łatwy prepis na świetne kluski ze słodkich ziemniaków

Kluski śląskie z batatów - łatwy prepis na świetne kluski ze słodkich ziemniaków
Autor: Shutterstock Składniki na kluski z batatów
łatwy
25 min
4

Kluski z batatów uwielbiają moje dzieci. Pomarańczowe kluski są zawsze dobrą opcją - czasem podaje je im z odrobiną palonego masła, innym razem z kwaśną śmietaną albo sosem pieczarkowym. Każda wersja jest smaczna i znika z talerzy w mig.

SKŁADNIKI

  • 0,5 kg batatów
  • 2 jajka
  • 2 łyżki mąki ziemniaczanej
  • 2 łyżki mąki pszennej
  • sól
  • opcjonalnie 2 łyżki tartego żółtego sera (np. cheddar)
  • opcjonalnie gałka muszkatołowa

PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU

  • Bataty ugotować w mundurkach, odcedzić, przestudzić i obrać.
  • Przecisnąć przez praskę do ziemniaków lub zblendować.
  • Dodać oba rodzaje mąki, jako i ser, przyprawić i wymieszać.
  • Z masy formować niewielkie kluseczki, na przykład jak śląskie z dziurką lub prążkowane jak gnocchi.
  • Wrzucać na wrzącą, osoloną wodę i gotować 3-4 min. od wypłynięcia.
  • Podawać z palonym masłem, śmietaną lub ulubionym sosem.
  • Dobrze smakują także z podprażoną na maśle tarta bułką (jak do kalafiora lub fasolki szparagowej).
Bataty, pataty, słodkie ziemniaki: co to jest? Właściwości batatów i zastosowanie kulinarne

Galeria: Co zrobić z dyni? 15 przepisów na pyszne dania z dynią

Anna Szubińska

Redaktorka, autorka książek kulinarnych "Nalewki. Natura zamknięta w butelce" (Harde 2019) i "Kuchnia afrodyzjaków" (Harde 2019). Miłośniczka dobrej kuchni i prostych przepisów. Poszukiwaczka nowych smaków i egzotycznych receptur, które lubi łączyć z …

więcej