Kluski "śląskie" z batatów - łatwy prepis na świetne kluski ze słodkich ziemniaków
2021-10-13
łatwy
25 min
4
Kluski z batatów uwielbiają moje dzieci. Pomarańczowe kluski są zawsze dobrą opcją - czasem podaje je im z odrobiną palonego masła, innym razem z kwaśną śmietaną albo sosem pieczarkowym. Każda wersja jest smaczna i znika z talerzy w mig.
SKŁADNIKI
- 0,5 kg batatów
- 2 jajka
- 2 łyżki mąki ziemniaczanej
- 2 łyżki mąki pszennej
- sól
- opcjonalnie 2 łyżki tartego żółtego sera (np. cheddar)
- opcjonalnie gałka muszkatołowa
PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU
- Bataty ugotować w mundurkach, odcedzić, przestudzić i obrać.
- Przecisnąć przez praskę do ziemniaków lub zblendować.
- Dodać oba rodzaje mąki, jako i ser, przyprawić i wymieszać.
- Z masy formować niewielkie kluseczki, na przykład jak śląskie z dziurką lub prążkowane jak gnocchi.
- Wrzucać na wrzącą, osoloną wodę i gotować 3-4 min. od wypłynięcia.
- Podawać z palonym masłem, śmietaną lub ulubionym sosem.
- Dobrze smakują także z podprażoną na maśle tarta bułką (jak do kalafiora lub fasolki szparagowej).
Bataty, pataty, słodkie ziemniaki: co to jest? Właściwości batatów i zastosowanie kulinarne