Roladki z mięsa mielonego w sosie pomidorowym: przepis nie do przebicia!

Roladki z mięsa mielonego w sosie pomidorowym: przepis nie do przebicia!
Autor: Shutterstock.com
łatwy
30 min
4

Dieta bezglutenowa

Dieta niskokaloryczna

Tym razem polecamy pyszne roladki z mięsa mielonego w sosie pomidorowym. Owinięte są plastrami bekonu. Przyprawione oregano i rozmarynem. Przepis jest łatwy do przyrządzenia i najlepiej smakuje z dodatkiem, takim jak ryż lub makaron. To prawdziwe danie na pocieszenie. Połączenie mięsa mielonego, wędzonego boczku i sosu pomidorowego jest nie do przebicia! 

SKŁADNIKI

  • 200 gramów boczku wędzonego
  • 500 g mielonej wołowiny
  • 2 puszki krojonych pomidorów
  • 2 ząbki czosnku
  • 1 cebula
  • 2 jajka
  • 3 łyżeczki oregano
  • 1 gałązka rozmarynu
  • sól i pieprz
  • oliwa

PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU

  • Obierz i posiekaj cebulę oraz ząbki czosnku.
  • Następnie wymieszaj mielone mięso z jajkiem. Dopraw solą, pieprzem i 2 łyżeczkami oregano.
  • Z masy mielonego mięsa uformuj podłużne kotleciki i owiń każdy plastrem boczku.
  • Podgrzej patelnię z odrobiną oliwy i obsmaż roladki ze wszystkich stron. Następnie wyjmij roladki i przełóż do naczynia żaroodpornego.
  • Na patelni podsmaż w wytopionym tłuszczu cebulę i czosnek. Smaż do zeszklenia. 
  • Dodaj pomidory i duś na wolnym ogniu z oregano i rozmarynem przez około 20 minut. Następnie dopraw solą i pieprzem.
  • Rolaki w naczyniu żaroodpornym zalej przygotowanym sosem pomidorowym. Wstaw do piekarnika nagrzanego do 180°C.
  • Całość piecz w piekarniku przez około 20 minut.
  • Podawaj z ryżem lub makaronem
Beszamel: Wołowina - dlaczego warto jeść wołowinę?
Adrianna Ewa Stawska-Ostaszewska

Redaktorka serwisu kulinarnego Beszamel.pl Dziennikarka, tłumaczka, pisarka. Szefowa kuchni i koneserka smaku. Niestrudzona popularyzatorka historii kultur kulinarnych, kuchni regionalnych i narodowych. Autorka książek: „Dzieje łakomstwa i obżarstwa” (wyd. Harde, 2019), „Polska Księga …

więcej