Roladki z mięsa mielonego w sosie pomidorowym: przepis nie do przebicia!
2021-09-09
łatwy
30 min
4
Dieta bezglutenowa
Dieta niskokaloryczna
Tym razem polecamy pyszne roladki z mięsa mielonego w sosie pomidorowym. Owinięte są plastrami bekonu. Przyprawione oregano i rozmarynem. Przepis jest łatwy do przyrządzenia i najlepiej smakuje z dodatkiem, takim jak ryż lub makaron. To prawdziwe danie na pocieszenie. Połączenie mięsa mielonego, wędzonego boczku i sosu pomidorowego jest nie do przebicia!
SKŁADNIKI
- 200 gramów boczku wędzonego
- 500 g mielonej wołowiny
- 2 puszki krojonych pomidorów
- 2 ząbki czosnku
- 1 cebula
- 2 jajka
- 3 łyżeczki oregano
- 1 gałązka rozmarynu
- sól i pieprz
- oliwa
PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU
- Obierz i posiekaj cebulę oraz ząbki czosnku.
- Następnie wymieszaj mielone mięso z jajkiem. Dopraw solą, pieprzem i 2 łyżeczkami oregano.
- Z masy mielonego mięsa uformuj podłużne kotleciki i owiń każdy plastrem boczku.
- Podgrzej patelnię z odrobiną oliwy i obsmaż roladki ze wszystkich stron. Następnie wyjmij roladki i przełóż do naczynia żaroodpornego.
- Na patelni podsmaż w wytopionym tłuszczu cebulę i czosnek. Smaż do zeszklenia.
- Dodaj pomidory i duś na wolnym ogniu z oregano i rozmarynem przez około 20 minut. Następnie dopraw solą i pieprzem.
- Rolaki w naczyniu żaroodpornym zalej przygotowanym sosem pomidorowym. Wstaw do piekarnika nagrzanego do 180°C.
- Całość piecz w piekarniku przez około 20 minut.
- Podawaj z ryżem lub makaronem
Beszamel: Wołowina - dlaczego warto jeść wołowinę?