Roladki schabowe z piekarnika
2022-03-12
łatwy
30 min
4
Roladki schabowe z piekarnika świetnie smakują i doskonale się prezentują, a są wyjątkowo łatwe do przygotowania. Jeśli zamierzasz podać je z ziemniakami, możesz kartofle upiec razem z mięsem.
SKŁADNIKI
- 8 cienkich kotletów ze schabu
- 8 plasterków boczku wędzonego surowego
- kawałek sera feta pokrojony na 8 słupków
- 1 łyżka musztardy
- 8 sporych suszonych pomidorów
- sól i pieprz do smaku
PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU
- Kotlety posypać solą (ostrożnie) i pieprzem, cieniutko posmarować musztardą.
- Na każdym ułożyć pomidora i słupek sera. Zwinąć w roladkę.
- Każdą roladkę owinąć plasterkiem boczku i spiąć dla pewności wykałaczką.
- Piec w piekarniku nagrzanym do 180ºC, pod przykryciem, w naczyniu żaroodpornym lub brytfance wysmarowanym oliwą. gdy roldki będą już prawie miękkie, odkryć je, by się zrumieniły.
Wieprzowina: wartość odżywcza, zastosowanie kulinarne