Rolada z mięsa mielonego - doskonała na ciepło i na zimno
2021-03-29

łatwy
35 min
4
Rolada z mięsa mielonego to prosta, pyszna i efektowna potrawa, łatwa do przygotowania. Smakuje świetnie na ciepło, jako danie obiadowe - na przykład z sosem chrzanowym. Jeśli jednak nie zjecie jej na obiad, to po wystudzeniu macie doskonałą domową wędlinę do chleba.
Opracowały i przetestowały dla Was: Anna Śmiałek, Adrianna Ewa Stawska, Anna Szubińska
SKŁADNIKI
- 1 kg mielonego mięsa, np. mieszanego
- bułka
- olej
- jajko
- cebula
- 25 dag plastrów żółtego sera
- 25 dag pieczarek
- 15 dag marynowanej papryki
- 20 dag plastrów boczku
- sól, pieprz
PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU
- Bułkę namaczamy w wodzie i odciskamy.
- Cebulę obieramy i kroimy w kostkę. Szklimy na oleju. Smażymy z pokrojonymi pieczarkami.
- Mięso mieszamy z bułką i jajkiem. Doprawiamy. Rozwałkowujemy na prostokąt między 2 kawałkami folii spożywczej.
- Wierzchnią folię zdejmujemy. Wykładamy pieczarki z cebulą i ser, a po bokach – paski papryki. Zwijamy za pomocą folii.
- Keksówkę natłuszczamy. Na spód wykładamy boczek i mięsną masę (łączeniem do spodu). Pieczemy ok. godziny w 200°C.