Robię te kieszonki zawsze kiedy odwiedza mnie rodzina. Wciąż proszą mnie o przepis

Nie masz pomysłu co przygotować na ciekawy obiad dla całej rodziny? Świetnym pomysłem będą wspaniałe kieszonki drobiowe, które od lat cieszą się ogromną popularnością. I nic w tym dziwnego. Nie tylko świetnie smakują, ale są również niezwykle proste w przygotowaniu.
Pomysł na przepyszny obiad. Tym kieszonkom nikt się nie oprze
Kieszonki z kurczaka ze szpinakiem to wspaniały pomysł na obiad dla całej rodziny. Nie tylko są one proste w przygotowaniu, ale również fantastycznie smakują. To danie jest idealne zarówno na bardziej elegancki obiad, jak i codzienny posiłek dla całej rodziny.
Łączy w sobie delikatnego kurczaka, z chrupkością panierki i wspaniałym smakiem szpinaku z serem. To naprawdę prosty sposób, w który można zorganizować sobie ciekawy posiłek.
Co warto podkreślić, jest to tylko przykładowy przepis. Nasze kieszonki tak naprawdę można przygotować na mnóstwo najróżniejszych sposobów. Wszystko zależy od tego co byśmy chcieli, żeby znalazło się w środku naszej kieszonki.
Można więc naprawdę zaszaleć jeśli chodzi o to co znajdzie się w naszej wymarzonej kieszonce. Wystarczy odpowiednio przygotować naszego kurczaka, nadziać go farszem, zamknąć kieszonkę, opanierować i usmażyć.
Ważne jest tylko odpowiednie zamknięcie naszej kieszonki, tak by farsz podczas smażenia został w środku, a nie wypłynął i pozostał na patelni.
SKŁADNIKI
- 400 gram filetów z kurczaka (pojedynczych)
- 100 gramów tartego sera cheddar
- 200 gram liści szpinaku baby
- 2 ząbki czosnku
- oliwa z oliwek
- jajko
- drobno zmielone płatki kukurydziane
- 0,5 szklanki mąki
- Papryka słodka
- sól i pieprz
PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU
- Mięso dokładnie płuczemy i osuszamy ręcznikiem papierowym.
- Każdy filet nacinamy wzdłuż, tworząc kieszonkę.
- Doprawiamy solą, pieprzem i papryką słodką.
- Czosnek obieramy i przeciskamy przez praskę.
- Na patelni rozgrzewamy oliwę z oliwek.
- Czosnek podsmażamy.
- Dodajemy szpinak i smażymy do momentu, aż zwiędnie.
- Doprawiamy.
- Farsz studzimy.
- Do kieszonek wkładamy ser i ostudzony szpinak.
- Za pomocą wykałaczek zamykamy naszą kieszonkę.
- W jednej misce roztrzepujemy jajko, w drugiej wysypujemy mąkę, a do trzeciej płatki kukurydziane.
- Kieszonki obtaczamy w mące, jajku i płatkach.
- Smażymy na złocisty kolor.