Ratatouille wzbogacam sosem i tym składnikiem. Rodzina zawsze prosi o dokładkę

ratatouille z kiełbasą
Autor: Shutterstock Pokrój warzywa i kiełbasę, a potem zapiecz. Znakomity ratatouille to prawdziwa uczta.
łatwy
60 min
4

Dieta bezglutenowa

Ratatouille, czyli klasyka kuchni francuskiej, to danie, które zachwyca już samym wyglądem. Prezentuje się niezwykle apetycznie, a po pierwszym kęsie pobije każdy kubek smakowy. W tym przepisie potrawę wzbogaca się polskim składnikiem, dzięki któremu ratatouille smakuje jeszcze lepiej. Poznajcie prosty przepis na ratatouille z kiełbasą.

Co to jest ratatouille?

Ratatouille to tradycyjne danie kuchni francuskiej wywodzące się z Nicei. Podstawowymi składnikami są kolorowe warzywa, takie jak pomidory, cukinia i bakłażany. Niegdyś potrawa ta gościła głównie w biednych chłopskich domach, ale szybko zyskała uznanie wyższych sfer. Dziś jest jedną z najpopularniejszych potraw kuchni francuskiej, którą serwują znakomite restauracje nie tylko we Francji, ale i innych krajach na całym świecie. Ratatouille bez trudu można przyrządzić także w domu.

Z czego składa się ratatouille?

Ten przepis nieco różni się od klasycznej receptury, ale danie jest tak samo pyszne i aromatyczne jak jego francuski pierwowzór. W tej wersji ratatouille nie brakuje kolorowych i pysznych warzyw, ani aromatycznego sosu pomidorowego. Sekretem smaku tej potrawy jest dodatek typowo polskiego składnika. Za smak dania odpowiada kiełbasa. Sprawia, że danie jest jeszcze smaczniejsze i bardziej sycące. Zamiast kiełbasy można też wykorzystać ulubioną wędlinę.

Z czego zrobić domowy ratatouille? Na liście niezbędnych produktów znalazły się takie produkty jak:

  • warzywa – pomidory, bakłażany, cukinie i czerwona cebula
  • kiełbasa lub wędlina
  • oliwa z oliwek
  • tymianek

Ratatouille z kiełbasą uzupełnia aromatyczny sos pomidorowy, który przyrządza się z prostych i łatwo dostępnych produktów. Do sosu wykorzystuje się takie składniki jak:

  • krojone pomidory w puszce
  • przyprawy – bazylia, oregano, sól, świeżo zmielony czarny pieprz, czosnek, płatki chili
  • dodatki – ocet balsamiczny, miód

Jak zrobić ratatouille z kiełbasą?

Przepis na wyśmienity i sycący ratatouille wzbogacony kiełbasą i wybornym sosem pomidorowym nie jest trudny. Należy pamiętać, aby wszystkie składniki, czyli warzywa i kiełbasę, pokroić w równe i cienkie plastry o szerokości około 4 mm. Można do tego wykorzystać mandolinę. Dzięki temu danie będzie prezentować się apetycznie i efektownie. Przygotowanie zajmuje około kwadransa, a pieczenie 45 minut.

Jak się robi ratatouille? Ten francuski klasyk wzbogacony dobrej jakości kiełbasą to danie idealne na obiad dla całej rodziny. Przepis na Ratatouille z kiełbasą jest prosty, więc podczas przygotowań nikogo nie spotkają przykre niespodzianki.

  • 1. krok – przygotowanie sosu pomidorowego
  • 2. krok – pokrojenie warzyw i kiełbasy
  • 3. krok – przelanie do formy sosu i ułożenie składników
  • 4. krok – zapieczenie ratatouille z kiełbasą w piekarniku

SKŁADNIKI

  • 200 g szerokiej kiełbasy lub wędliny
  • 2 pomidory
  • 2 cukinie
  • 2 bakłażany
  • 1/2 czerwonej cebuli
  • 2 łyżki oliwy z oliwek
  • 1 łyżeczka suszonego tymianku

  • sos:
  • 1 puszka krojonych pomidorów
  • 2 ząbki czosnku
  • 2 łyżki octu balsamicznego
  • 1 łyżeczka miodu
  • 1 łyżeczka suszonego oregano
  • 1 łyżeczka suszonej bazylii
  • szczypta płatków chili
  • sól, pieprz

PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU

  • Krojone pomidory z puszki przelać do blendera. Dodać miód i przeciśnięty przez praskę czosnek. Doprawić solą, pieprzem, płatkami chili, bazylią i oregano. Zblendować na gładki sos.
  • Pomidory, cukinie i bakłażany oraz kiełbasę lub wędlinę pokroić w cienkie plasterki o szerokości około 4 mm.
  • Na dno formy do zapiekania wlać sos. Układać w niej na przemian plastry warzyw i kiełbasy lub wędliny. Między warzywa włożyć piórka czerwonej cebuli. Wierzch skropić oliwą z oliwek i doprawić tymiankiem.
  • Formę wstawić do piekarnika nagrzanego do 220 stopni C i piec około 45 minut.
  • Podawać na ciepło na obiad lub jako dodatek do dania głównego.
Kuchnia francuska: czym się wyróżnia? Co warto wiedzieć o kuchni francuskiej?
Anna Szulc-Górska
Redaktor

Dyplomowana dziennikarka z doświadczeniem w public relations. Wielbicielka zdrowego odżywiania, kuchni tajskiej i włoskiej. Fanka psychologicznych thrillerów, szwedzkich kryminałów, kina moralnego niepokoju i teleturniejów z wiedzy ogólnej. Skarbnica niepotrzebnych informacji. W przyszłości …

więcej