Ratatouille wzbogacam sosem i tym składnikiem. Rodzina zawsze prosi o dokładkę
Dieta bezglutenowa
Ratatouille, czyli klasyka kuchni francuskiej, to danie, które zachwyca już samym wyglądem. Prezentuje się niezwykle apetycznie, a po pierwszym kęsie pobije każdy kubek smakowy. W tym przepisie potrawę wzbogaca się polskim składnikiem, dzięki któremu ratatouille smakuje jeszcze lepiej. Poznajcie prosty przepis na ratatouille z kiełbasą.
Co to jest ratatouille?
Ratatouille to tradycyjne danie kuchni francuskiej wywodzące się z Nicei. Podstawowymi składnikami są kolorowe warzywa, takie jak pomidory, cukinia i bakłażany. Niegdyś potrawa ta gościła głównie w biednych chłopskich domach, ale szybko zyskała uznanie wyższych sfer. Dziś jest jedną z najpopularniejszych potraw kuchni francuskiej, którą serwują znakomite restauracje nie tylko we Francji, ale i innych krajach na całym świecie. Ratatouille bez trudu można przyrządzić także w domu.
Z czego składa się ratatouille?
Ten przepis nieco różni się od klasycznej receptury, ale danie jest tak samo pyszne i aromatyczne jak jego francuski pierwowzór. W tej wersji ratatouille nie brakuje kolorowych i pysznych warzyw, ani aromatycznego sosu pomidorowego. Sekretem smaku tej potrawy jest dodatek typowo polskiego składnika. Za smak dania odpowiada kiełbasa. Sprawia, że danie jest jeszcze smaczniejsze i bardziej sycące. Zamiast kiełbasy można też wykorzystać ulubioną wędlinę.
Z czego zrobić domowy ratatouille? Na liście niezbędnych produktów znalazły się takie produkty jak:
- warzywa – pomidory, bakłażany, cukinie i czerwona cebula
- kiełbasa lub wędlina
- oliwa z oliwek
- tymianek
Ratatouille z kiełbasą uzupełnia aromatyczny sos pomidorowy, który przyrządza się z prostych i łatwo dostępnych produktów. Do sosu wykorzystuje się takie składniki jak:
- krojone pomidory w puszce
- przyprawy – bazylia, oregano, sól, świeżo zmielony czarny pieprz, czosnek, płatki chili
- dodatki – ocet balsamiczny, miód
Jak zrobić ratatouille z kiełbasą?
Przepis na wyśmienity i sycący ratatouille wzbogacony kiełbasą i wybornym sosem pomidorowym nie jest trudny. Należy pamiętać, aby wszystkie składniki, czyli warzywa i kiełbasę, pokroić w równe i cienkie plastry o szerokości około 4 mm. Można do tego wykorzystać mandolinę. Dzięki temu danie będzie prezentować się apetycznie i efektownie. Przygotowanie zajmuje około kwadransa, a pieczenie 45 minut.
Jak się robi ratatouille? Ten francuski klasyk wzbogacony dobrej jakości kiełbasą to danie idealne na obiad dla całej rodziny. Przepis na Ratatouille z kiełbasą jest prosty, więc podczas przygotowań nikogo nie spotkają przykre niespodzianki.
- 1. krok – przygotowanie sosu pomidorowego
- 2. krok – pokrojenie warzyw i kiełbasy
- 3. krok – przelanie do formy sosu i ułożenie składników
- 4. krok – zapieczenie ratatouille z kiełbasą w piekarniku
SKŁADNIKI
- 200 g szerokiej kiełbasy lub wędliny
- 2 pomidory
- 2 cukinie
- 2 bakłażany
- 1/2 czerwonej cebuli
- 2 łyżki oliwy z oliwek
- 1 łyżeczka suszonego tymianku
sos:- 1 puszka krojonych pomidorów
- 2 ząbki czosnku
- 2 łyżki octu balsamicznego
- 1 łyżeczka miodu
- 1 łyżeczka suszonego oregano
- 1 łyżeczka suszonej bazylii
- szczypta płatków chili
- sól, pieprz
PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU
- Krojone pomidory z puszki przelać do blendera. Dodać miód i przeciśnięty przez praskę czosnek. Doprawić solą, pieprzem, płatkami chili, bazylią i oregano. Zblendować na gładki sos.
- Pomidory, cukinie i bakłażany oraz kiełbasę lub wędlinę pokroić w cienkie plasterki o szerokości około 4 mm.
- Na dno formy do zapiekania wlać sos. Układać w niej na przemian plastry warzyw i kiełbasy lub wędliny. Między warzywa włożyć piórka czerwonej cebuli. Wierzch skropić oliwą z oliwek i doprawić tymiankiem.
- Formę wstawić do piekarnika nagrzanego do 220 stopni C i piec około 45 minut.
- Podawać na ciepło na obiad lub jako dodatek do dania głównego.