Pyszny obiad w 20 minut. Kurczak w kremowym sosie będzie perfekcyjnym wyborem

2024-03-12
Kinga Goldstein
Pyszny obiad w 20 minut. Kurczak w kremowym sosie będzie perfekcyjnym wyborem
Autor: Shutterstock.com Szybki obiad nie musi być nudny. Przepis na pierś kurczaka w sosie
łatwy
15 min
4

Przygotowanie pysznego obiady wcale nie musi być ciężkie i długie. Wystarczy wypróbować ten przepis na soczystego kurczaka w przyprawach, oblanego kremowym sosem. Przygotowanie tego dania nie zajmie nam więcej niż 20 minut, a z pewnością zaskoczy nas swoim intensywnym aromatem. Z tym przepisem poradzi sobie każdy, wystarczy kilka składników.

Szybki kurczak w sosie - czego potrzebujemy?

20-minutowy pyszny kurczak w kremowym sosie? To możliwe! Ten przepis pozwoli nam w szybki sposób przygotować przepyszny i szybki obiad, który zaskoczy nas intensywnością swojego smaku. Mięso zachowuje swoją soczystość, a duża ilość przypraw sprawy, że jego aromat będzie ciekawy. Całość podaje się z sosem z suszonych pomidorów, który jest niezwykle kremowy i doskonale dopełnia naszego sczerniałego kurczaka. Aby przygotować ten szybki obiad, potrzebujemy:

  • piersi z kurczaka
  • sproszkowanego czosnku
  • oregano
  • tymianku
  • soli
  • pieprzu
  • pomidorów suszonych
  • śmietany
  • bulionu z kurczaka
  • pieprzu cayenne
  • papryki wędzonej
  • parmezanu
  • przyprawy włoskiej
  • oliwy z oliwek

Aromatyczny kurczak w kremowym sosie - sposób przygotowania

Przygotowanie tego dania jest niezwykle proste. Na początek pierś z kurczaka nacieramy oliwą z oliwek. Wszystkie przyprawy mieszamy ze sobą, a później obtaczamy w nich nasze mięso. Kurczaka obsmażamy z obu stron i wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 100 stopni Celsjusza na około 10 minut. W tym czasie przygotowujemy sos. Przeciśnięty przez praskę czosnek wrzucamy na patelnie po kurczaku, dodajemy pokrojone suszone pomidory i przyprawę włoską. Całość zalewamy bulionem z kurczaka i chwilę gotujemy. Dodajemy śmietanę i wszystko dokładnie mieszamy. Stopniowo dodajemy starty parmezan. Pierś z kurczaka skraplamy cytryną i kroimy. Nakładamy na talerz i polewamy naszym sosem z suszonych pomidorów. To danie jest niezwykle aromatyczne, ale również kremowe. Jako dodatek można podać ziemniaki, frytki, ryż lub kaszę.

SKŁADNIKI

  • 2 piersi z kurczaka
  • 2 łyżki oliwy z oliwek
  • 1 łyżeczka soku z cytryny
  • 1 łyżeczka czosnku w proszku
  • 2 łyżki papryki wędzonej
  • 1 łyżeczka suszonego tymianku
  • 1 łyżeczka oregano
  • 2 łyżeczki pieprzu
  • 1 łyżeczka soli
  • 0,5 łyżeczki pieprzu cayenne
  • 4 ząbki czosnku
  • 100 g pomidorów suszonych
  • 0,5 szklanki bulionu z kurczaka
  • 0,5 szklanki gęstej śmietany
  • 0,5 szklanki startego parmezanu
  • sól i pieprz, przyprawę włoską

PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU

  • Kurczaka skraplamy oliwą z oliwek.
  • Czosnek w proszku, paprykę, tymianek, oregano, sól, pieprz, pieprz cayenne wsypujemy do miski i obtaczamy w nich nasze mięso.
  • Piersi z kurczaka obsmażamy z obu stron i wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 100 stopni Celsjusza na około 10 minut.
  • Wyciągamy z piekarnika i odstawiamy na 5-10 minut, by odpoczął.
  • Przed pokrojeniem skrapiamy go sokiem z cytryny.
  • Na patelni po kurczaku, smażymy czosnek na małym ogniu.
  • Dodajemy pokrojone pomidory suszone i przyprawę włoską. 
  • Całość zalewamy bulionem z kurczaka i gotujemy przez kilka minut.
  • Dodajemy gęstą śmietanę i dokładnie wszystko mieszamy.
  • Stopniowo dodajemy starty parmezan, cały czas mieszając.
  • Doprawiamy do smaku.
  • Nakładamy pokrojoną pierś z kurczaka na talerz i polewamy naszym sosem z patelni.
"Kuchnia afrodyzjaków" rozpieszcza zmysły. Artur Szydłowski, szef kuchni restauracji Monticello uczy, jak przygotować sałatkę z kurczakiem capresini.
Kinga Goldstein