Pyszny obiad w 20 minut. Kurczak w kremowym sosie będzie perfekcyjnym wyborem
Przygotowanie pysznego obiady wcale nie musi być ciężkie i długie. Wystarczy wypróbować ten przepis na soczystego kurczaka w przyprawach, oblanego kremowym sosem. Przygotowanie tego dania nie zajmie nam więcej niż 20 minut, a z pewnością zaskoczy nas swoim intensywnym aromatem. Z tym przepisem poradzi sobie każdy, wystarczy kilka składników.
Szybki kurczak w sosie - czego potrzebujemy?
20-minutowy pyszny kurczak w kremowym sosie? To możliwe! Ten przepis pozwoli nam w szybki sposób przygotować przepyszny i szybki obiad, który zaskoczy nas intensywnością swojego smaku. Mięso zachowuje swoją soczystość, a duża ilość przypraw sprawy, że jego aromat będzie ciekawy. Całość podaje się z sosem z suszonych pomidorów, który jest niezwykle kremowy i doskonale dopełnia naszego sczerniałego kurczaka. Aby przygotować ten szybki obiad, potrzebujemy:
- piersi z kurczaka
- sproszkowanego czosnku
- oregano
- tymianku
- soli
- pieprzu
- pomidorów suszonych
- śmietany
- bulionu z kurczaka
- pieprzu cayenne
- papryki wędzonej
- parmezanu
- przyprawy włoskiej
- oliwy z oliwek
Aromatyczny kurczak w kremowym sosie - sposób przygotowania
Przygotowanie tego dania jest niezwykle proste. Na początek pierś z kurczaka nacieramy oliwą z oliwek. Wszystkie przyprawy mieszamy ze sobą, a później obtaczamy w nich nasze mięso. Kurczaka obsmażamy z obu stron i wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 100 stopni Celsjusza na około 10 minut. W tym czasie przygotowujemy sos. Przeciśnięty przez praskę czosnek wrzucamy na patelnie po kurczaku, dodajemy pokrojone suszone pomidory i przyprawę włoską. Całość zalewamy bulionem z kurczaka i chwilę gotujemy. Dodajemy śmietanę i wszystko dokładnie mieszamy. Stopniowo dodajemy starty parmezan. Pierś z kurczaka skraplamy cytryną i kroimy. Nakładamy na talerz i polewamy naszym sosem z suszonych pomidorów. To danie jest niezwykle aromatyczne, ale również kremowe. Jako dodatek można podać ziemniaki, frytki, ryż lub kaszę.
SKŁADNIKI
- 2 piersi z kurczaka
- 2 łyżki oliwy z oliwek
- 1 łyżeczka soku z cytryny
- 1 łyżeczka czosnku w proszku
- 2 łyżki papryki wędzonej
- 1 łyżeczka suszonego tymianku
- 1 łyżeczka oregano
- 2 łyżeczki pieprzu
- 1 łyżeczka soli
- 0,5 łyżeczki pieprzu cayenne
- 4 ząbki czosnku
- 100 g pomidorów suszonych
- 0,5 szklanki bulionu z kurczaka
- 0,5 szklanki gęstej śmietany
- 0,5 szklanki startego parmezanu
- sól i pieprz, przyprawę włoską
PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU
- Kurczaka skraplamy oliwą z oliwek.
- Czosnek w proszku, paprykę, tymianek, oregano, sól, pieprz, pieprz cayenne wsypujemy do miski i obtaczamy w nich nasze mięso.
- Piersi z kurczaka obsmażamy z obu stron i wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 100 stopni Celsjusza na około 10 minut.
- Wyciągamy z piekarnika i odstawiamy na 5-10 minut, by odpoczął.
- Przed pokrojeniem skrapiamy go sokiem z cytryny.
- Na patelni po kurczaku, smażymy czosnek na małym ogniu.
- Dodajemy pokrojone pomidory suszone i przyprawę włoską.
- Całość zalewamy bulionem z kurczaka i gotujemy przez kilka minut.
- Dodajemy gęstą śmietanę i dokładnie wszystko mieszamy.
- Stopniowo dodajemy starty parmezan, cały czas mieszając.
- Doprawiamy do smaku.
- Nakładamy pokrojoną pierś z kurczaka na talerz i polewamy naszym sosem z patelni.