Pyszny i sycący obiad robię według japońskiego przepisu. Tę kapustę z kurczakiem robię co tydzień

kapusta z kurczakiem po japońsku
Autor: Shutterstock To może być ulubione danie twojej rodziny. Kapusta z kurczakiem po japońsku smakuje wyśmienicie.
łatwy
45 min
4

Dieta bezglutenowa

Dania z kapusty świetnie sprawdzają się na obiad. Są pyszne i sycące, a w chłodne dni przyjemnie rozgrzewają i dodają energii. Przepisem, na który warto zwrócić szczególną uwagę, jest receptura pochodząca z Japonii. Kapusta z kurczakiem po japońsku to potrawa nie tylko pyszna, ale i łatwa. Zobaczcie, jak prosto można przyrządzić znakomity obiad, czyli kapustę po japońsku wzbogaconą piersią kurczaka.

Kapusta z kurczakiem po japońsku – składniki

Aby przygotować cały garnek wyśmienitej kapusty w stylu japońskim, należy zaopatrzyć się w łatwo dostępne produkty. Chociaż przepis pochodzi z dalekiej Azji, niektóre artykuły spożywcze można z łatwością kupić w naszych sklepach. Są dobrze znane od wielu lat. Na liście niezbędnych składników znalazły się warzywa, mięso i kilka dodatków, dzięki którym danie nabiera japońskiego charakteru. Jego smak podkręcają typowe dla kuchni azjatyckiej produkty, czyli ocet ryżowy i sos sojowy. To właśnie dzięki nim kapusta po japońsku z kurczakiem smakuje tak dobrze.

Co jest potrzebne, aby zrobić w domu pełną smaku kapustę z kurczakiem po japońsku? Lista składników obejmuje takie produkty jak:

  • warzywa – kapusta, cebula, marchewki
  • pierś kurczaka
  • pieczarki
  • bulion warzywny
  • dodatki – miód, sos sojowy, ocet ryżowy, koncentrat pomidorowy
  • przyprawy – sól, świeżo zmielony czarny pieprz
  • olej do smażenia

Jak zrobić kapustę z kurczakiem po japońsku?

Japoński przepis na pełną smaku kapustę wzbogaconą kurczakiem jest łatwy i szybki, ale wymaga pełnego zaangażowania. Danie przygotowuje się w kilku etapach. Najpierw składniki podsmaża się na patelni, a następnie przekłada do garnka. Dzięki temu potrawa staje się wyjątkowo smaczna i aromatyczna.

Jak więc zrobić pyszną japońską kapustę z kurczakiem? Danie jest łatwe i na pewno oczaruje smakiem. Do przyrządzenia kapusty po japońsku z dodatkiem kurczaka przyda się większa patelnia oraz garnek. Najpierw podsmaża się cebulę z pieczarkami, przekłada się do garnka i dusi. Następnie podsmaża się kapustę z marchewką, przekłada do garnka z cebulą i pieczarkami. Kolejnym krokiem jest usmażenie kurczaka i przełożenie mięsa do garnka. Wlewa się też bulion warzywny i dusi, aż składniki staną się miękkie. Na koniec do potrawy dodaje się koncentrat pomidorowy, ocet ryżowy, sos sojowy i miód, a także doprawia solą i pieprzem. Gotowe!

Jak podawać kapustę z kurczakiem po japońsku?

Przepis na japońską kapustę z dodatkiem piersi kurczaka dobrze jest mieć pod ręką. To danie idealnie sprawdzi się na obiad w chłodne dni. Rozgrzeje, nasyci i doda energii na resztę dnia. Aby posiłek był bardziej treściwy, potrawę można podać tak, jak robią to Japończycy, czyli z ryżem. Sprawdzi się też chleb lub bułki.

SKŁADNIKI

  • 2 szklanki bulionu warzywnego
  • 1/2 główki kapusty
  • 500 g pierś kurczaka
  • 500 g pieczarek
  • 2 marchewki
  • 1 cebula
  • 3 łyżki koncentratu pomidorowego
  • 2 łyżki oleju
  • 1 łyżka octu ryżowego
  • 1 łyżka miodu
  • 1 łyżka sosu sojowego
  • sól, pieprz

PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU

  • Na dużej patelni rozgrzać 1 łyżkę oleju i smażyć na nim pokrojoną w kostkę cebulę, aż się zeszkli.
  • Dodać pokrojone w plasterki lub kostkę pieczarki. Smażyć, aż pieczarki staną się miękkie.
  • Przełożyć do garnka. Dusić na małym ogniu około 15 minut.
  • Na patelni po smażeniu cebuli i pieczarek rozgrzać 1 łyżkę oleju i smażyć na nim posiekaną kapustę oraz obraną i pokrojoną w słupki marchewkę.
  • Kapustę z marchewkę przełożyć do garnka z cebulą i pieczarkami. Dusić 10 minut.
  • Na patelni po smażeniu kapusty i marchewki rozgrzać 1 łyżkę oleju i smażyć na nim pokrojoną w kostkę pierś kurczaka, aż zacznie się rumienić.
  • Kurczaka przełożyć do garnka. Wlać bulion i dusić około 20 minut, aż składniki staną się miękkie.
  • Dodać koncentrat pomidorowy i miód. Wlać ocet ryżowy i sos sojowy. Doprawić solą i pieprzem. Wymieszać i dusić kilka minut.
  • Podawać na obiad z chlebem.
KAPUSTA. Jakie ma właściwości? Dlaczego warto ją jeść? Jak przyrządzić kapustę?
Anna Szulc-Górska
Redaktor

Dyplomowana dziennikarka z doświadczeniem w public relations. Wielbicielka zdrowego odżywiania, kuchni tajskiej i włoskiej. Fanka psychologicznych thrillerów, szwedzkich kryminałów, kina moralnego niepokoju i teleturniejów z wiedzy ogólnej. Skarbnica niepotrzebnych informacji. W przyszłości …

więcej