Pyszny i sycący obiad robię według japońskiego przepisu. Tę kapustę z kurczakiem robię co tydzień

Dieta bezglutenowa
Dania z kapusty świetnie sprawdzają się na obiad. Są pyszne i sycące, a w chłodne dni przyjemnie rozgrzewają i dodają energii. Przepisem, na który warto zwrócić szczególną uwagę, jest receptura pochodząca z Japonii. Kapusta z kurczakiem po japońsku to potrawa nie tylko pyszna, ale i łatwa. Zobaczcie, jak prosto można przyrządzić znakomity obiad, czyli kapustę po japońsku wzbogaconą piersią kurczaka.
Kapusta z kurczakiem po japońsku – składniki
Aby przygotować cały garnek wyśmienitej kapusty w stylu japońskim, należy zaopatrzyć się w łatwo dostępne produkty. Chociaż przepis pochodzi z dalekiej Azji, niektóre artykuły spożywcze można z łatwością kupić w naszych sklepach. Są dobrze znane od wielu lat. Na liście niezbędnych składników znalazły się warzywa, mięso i kilka dodatków, dzięki którym danie nabiera japońskiego charakteru. Jego smak podkręcają typowe dla kuchni azjatyckiej produkty, czyli ocet ryżowy i sos sojowy. To właśnie dzięki nim kapusta po japońsku z kurczakiem smakuje tak dobrze.
Co jest potrzebne, aby zrobić w domu pełną smaku kapustę z kurczakiem po japońsku? Lista składników obejmuje takie produkty jak:
- warzywa – kapusta, cebula, marchewki
- pierś kurczaka
- pieczarki
- bulion warzywny
- dodatki – miód, sos sojowy, ocet ryżowy, koncentrat pomidorowy
- przyprawy – sól, świeżo zmielony czarny pieprz
- olej do smażenia
Jak zrobić kapustę z kurczakiem po japońsku?
Japoński przepis na pełną smaku kapustę wzbogaconą kurczakiem jest łatwy i szybki, ale wymaga pełnego zaangażowania. Danie przygotowuje się w kilku etapach. Najpierw składniki podsmaża się na patelni, a następnie przekłada do garnka. Dzięki temu potrawa staje się wyjątkowo smaczna i aromatyczna.
Jak więc zrobić pyszną japońską kapustę z kurczakiem? Danie jest łatwe i na pewno oczaruje smakiem. Do przyrządzenia kapusty po japońsku z dodatkiem kurczaka przyda się większa patelnia oraz garnek. Najpierw podsmaża się cebulę z pieczarkami, przekłada się do garnka i dusi. Następnie podsmaża się kapustę z marchewką, przekłada do garnka z cebulą i pieczarkami. Kolejnym krokiem jest usmażenie kurczaka i przełożenie mięsa do garnka. Wlewa się też bulion warzywny i dusi, aż składniki staną się miękkie. Na koniec do potrawy dodaje się koncentrat pomidorowy, ocet ryżowy, sos sojowy i miód, a także doprawia solą i pieprzem. Gotowe!
Jak podawać kapustę z kurczakiem po japońsku?
Przepis na japońską kapustę z dodatkiem piersi kurczaka dobrze jest mieć pod ręką. To danie idealnie sprawdzi się na obiad w chłodne dni. Rozgrzeje, nasyci i doda energii na resztę dnia. Aby posiłek był bardziej treściwy, potrawę można podać tak, jak robią to Japończycy, czyli z ryżem. Sprawdzi się też chleb lub bułki.
SKŁADNIKI
- 2 szklanki bulionu warzywnego
- 1/2 główki kapusty
- 500 g pierś kurczaka
- 500 g pieczarek
- 2 marchewki
- 1 cebula
- 3 łyżki koncentratu pomidorowego
- 2 łyżki oleju
- 1 łyżka octu ryżowego
- 1 łyżka miodu
- 1 łyżka sosu sojowego
- sól, pieprz
PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU
- Na dużej patelni rozgrzać 1 łyżkę oleju i smażyć na nim pokrojoną w kostkę cebulę, aż się zeszkli.
- Dodać pokrojone w plasterki lub kostkę pieczarki. Smażyć, aż pieczarki staną się miękkie.
- Przełożyć do garnka. Dusić na małym ogniu około 15 minut.
- Na patelni po smażeniu cebuli i pieczarek rozgrzać 1 łyżkę oleju i smażyć na nim posiekaną kapustę oraz obraną i pokrojoną w słupki marchewkę.
- Kapustę z marchewkę przełożyć do garnka z cebulą i pieczarkami. Dusić 10 minut.
- Na patelni po smażeniu kapusty i marchewki rozgrzać 1 łyżkę oleju i smażyć na nim pokrojoną w kostkę pierś kurczaka, aż zacznie się rumienić.
- Kurczaka przełożyć do garnka. Wlać bulion i dusić około 20 minut, aż składniki staną się miękkie.
- Dodać koncentrat pomidorowy i miód. Wlać ocet ryżowy i sos sojowy. Doprawić solą i pieprzem. Wymieszać i dusić kilka minut.
- Podawać na obiad z chlebem.