Pysznie, szybko i bez tłuszczu. Klopsiki z air fryera to idealny sposób na obiad

Proste i pyszne - klosiki z air fryera to idealny sposób na ciekawy obiad, w kilka chwil. Klopsiki wychodzą chrupiące na zewnątrz i soczyste w środku. Wystarczy kilka kroków, by przygotować te wspaniałe mięsne kuleczki.
Klopsiki z air fryera w kilka minut. Sprawdzony sposób na szybki i pyszny obiad
Pyszne klopsiki z air fryera to idealny sposób na bazę pod różne potrawy. Można łatwo je dostosować do swojego gustu, od mięsa zaczynając, a na przyprawach kończąc. Świetnie sprawdzą się jako dodatek do makaronu, jako przekąska, w bułce czy podane z ziemniakami i surówką.
Klopsiki te robi się bardzo łatwo, szybko i bez większego bałaganu. Co więcej, nie trzeba mieć dużych zdolności kulinarnych, by móc cieszyć się tymi przepysznymi kulkami mięsnymi. Wystarczy wrzucić wszystkie składniki do miski, dobrze wymieszać i ulepić z nich mniejsze kulki.
Ciekawym pomysłem może być również nadzianie naszych klopsików. Możemy do każdej kulki włożyć na przykład kawałek sera, albo też dodać odrobinę pieczarek czy szpinaku, by zaskoczyć domowników ciekawym smakiem.
Klopsiki można zamrozić - zarówno te surowe, jak i już upieczone. Jeśli jednak nie chcemy ich zamrażać, bez problemu możemy je przechowywać w lodówce nawet do 4 dni. Jeśli jednak chcemy, by po podgrzaniu również wyszły chrupiące, wystarczy, że odgrzejemy je w air fryerze.
SKŁADNIKI
- 500 g mięsa mielonego
- 1 jajko
- 1/2 szklanki bułki tartej
- 2 ząbki czosnku
- 1 mała cebula
- 2 łyżki wody
- 1 łyżeczka soli
- 1/2 łyżeczki pieprzu
- 1/2 łyżeczki papryki słodkiej
- natka pietruszki
PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU
- Mięso, jajko, bułkę tartą, cebulę, czosnek, wodę i przyprawy mieszamy w dużej misce.
- Za pomocą zwilżonych dłoni formujemy niewielkie kulki.
- Air fryera rozgrzewamy przez 2 minuty do 180 stopni.
- Układamy je w koszyku air fryera, w jednej warstwie, tak by się nie dotykały.
- Lekki polewamy olejem.
- Pieczemy około 15 minut, w połowie czasu obracamy nasze mięsne kuleczki.