Puree ziemniaczane zapiekane z boczkiem i porem po ukraińsku
2021-03-29
łatwy
30 min
4
Puree ziemniaczane zapiekane z boczkiem i porem po ukraińsku to łatwe i pyszne danie kuchni narodowej naszych wschodnich sąsiadów. Warto go wypróbować jesienią w chłodniejsze dni. To prawdziwe danie na pocieszenie pełne smaku i pożywne.
Przepis opracowały i przetestowały dla Was: Anna Śmiałek, Adrianna Ewa Stawska, Anna Szubińska
SKŁADNIKI
- 1 kg ziemniaków
- 30 g masła
- 250 ml mleka
- 1 jajko
- 3 łyżki oleju roślinnego
- 450 g pora, pokrojonego w talarki lub cebuli
- 150 g chudego boczku wędzonego dobrej jakości
- sól i pieprz do smaku
PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU
- Ziemniaki ugotować do miękkości w osolonym wrzątku. Odcedzić. Utłuc lub przecisnąć przez praskę do ziemniaków.
- Dodać masło i mleko, wymieszać na jednolitą masę. Przestudzić.
- Na 2 łyżkach oleju udusić pora do miękkości.
- Boczek pokroić w grubą kostkę. Na 1 łyżce oleju zrumienić boczek.
- Do puree dodać 1 rozmącone jajko, wymieszać na jednolitą masę, następnie dodać duszone pory i usmażony boczek. Wymieszać.
- Puree przełożyć do naczynia posmarowanego masłem, wstawić do piekarnika rozgrzanego do 180°C i piec 20 minut.
- Podawać od razu.