Puree ziemniaczane zapiekane z boczkiem i porem po ukraińsku

2021-03-29
Puree ziemniaczane zapiekane z boczkiem i porem po ukraińsku
Autor: Shutterstock Pyszne i proste danie kuchni ukraińskiej
łatwy
30 min
4

Puree ziemniaczane zapiekane z boczkiem i porem po ukraińsku to łatwe i pyszne danie kuchni narodowej naszych wschodnich sąsiadów. Warto go wypróbować jesienią w chłodniejsze dni. To prawdziwe danie na pocieszenie pełne smaku i pożywne. 


Przepis opracowały i przetestowały dla WasAnna Śmiałek, Adrianna Ewa Stawska, Anna Szubińska

SKŁADNIKI

  • 1 kg ziemniaków
  • 30 g masła
  • 250 ml mleka
  • 1 jajko
  • 3 łyżki oleju roślinnego
  • 450 g pora, pokrojonego w talarki lub cebuli
  • 150 g chudego boczku wędzonego dobrej jakości
  • sól i pieprz do smaku

PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU

  • Ziemniaki ugotować do miękkości w osolonym wrzątku. Odcedzić. Utłuc lub przecisnąć przez praskę do ziemniaków.
  • Dodać masło i mleko, wymieszać na jednolitą masę. Przestudzić.
  • Na 2 łyżkach oleju udusić pora do miękkości. 
  • Boczek pokroić w grubą kostkę. Na 1 łyżce oleju zrumienić boczek.
  • Do puree dodać 1 rozmącone jajko, wymieszać na jednolitą masę, następnie dodać duszone pory i usmażony boczek. Wymieszać.
  • Puree przełożyć do naczynia posmarowanego masłem, wstawić do piekarnika rozgrzanego do 180°C i piec 20 minut. 
  • Podawać od razu.