Przepis na kotleciki drobiowe. Pyszny obiad z 6 składników

kotleciki drobiowe
Autor: Shutterstock Kotleciki drobiowe to sprawdzony przepis na rodzinny obiad.
łatwy
30 min
4

Pełne smaku kotleciki drobiowe to pomysł na pyszny obiad dla całej rodziny. Podane w towarzystwie ziemniaków i chrupiącej surówki sprawdzą się zawsze. W środku są miękkie i soczyste, a wierzch jest chrupiący. Przygotowanie kotlecików z piersi kurczaka jest łatwe i nie zajmuje wielu godzin. Poznajcie prosty przepis na doskonałe kotleciki drobiowe, które zachwycą smakiem.

Co dodać do kotletów drobiowych?

Aby zrobić w domu pyszne kotleciki drobiowe na obiad, wykorzystuje się kilka składników, które są łatwo dostępne. Dzięki temu pyszne kotlety można robić bez względu na porę roku. Lista potrzebnych produktów jest krótka. Obejmuje jedynie pięć produktów, dwie przyprawy i jedno świeże zioło.

Do zrobienia smakowitych kotlecików drobiowych należy przygotować:

  • pierś kurczaka
  • stary żółty ser
  • majonez
  • mąkę pszenną
  • jajka
  • koperek
  • sól i świeżo zmielony czarny pieprz

Jak zrobić kotleciki drobiowe?

Przepis na kotlety drobiowe jest prosty. Ich przygotowanie nie zajmuje dużo czasu. Kotleciki robi się w kilku wyjątkowo łatwych krokach, które nikomu nie powinny przysporzyć niepotrzebnych problemów i przykrych niespodzianek. Wszystkie czynności zostały dokładnie opisane.

Przepis na kotleciki drobiowe to tylko cztery proste kroki:

  • 1. krok – pokrojenie piersi kurczaka i wymieszanie jej ze wszystkimi składnikami
  • 2. krok – wstawienie masy mięsnej do lodówki na 2 godziny
  • 3. krok – usmażenie kotlecików drobiowych na rozgrzanym oleju na patelni

Jak długo smażyć kotlety z kurczaka?

W tym prostym przepisie kotleciki drobiowe smaży się na patelni na oleju. Tłuszcz powinien być dobrze rozgrzany. Uformowaną w zgrabne kotleciki masę mięsną smaży się z obu stron. Czas smażenia jednej strony to około 4 minut. W sumie kotleciki smaży się około 8 minut. Są gotowe, kiedy zaczną się lekko rumienić.

Po usmażeniu kotleciki drobiowe warto przełożyć na deskę lub talerz wyłożone ręcznikiem papierowym. Ten prosty zabieg sprawi, że nadmiar tłuszczu ze smażenia wsiąknie w papier.

SKŁADNIKI

  • 1 kg piersi kurczaka
  • 150 g startego żółtego sera
  • 70 g majonezu
  • 2 jajka
  • 2 łyżki mąki pszennej
  • 2 łyżki posiekanego koperku
  • sól, pieprz
  • olej do smażenia

PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU

  • Piersi kurczaka pokroić w drobną kostkę. Przełożyć do miski.
  • Wsypać mąkę pszenną i koperek. Dodać starty na tartce żółty ser i majonez. Wbić jajka i doprawić solą oraz pieprzem. Dokładnie wymieszać.
  • Wstawić do lodówki na 2 godziny.
  • Po tym czasie z masy mięsnej formować niewielkie kotleciki. Smażyć je z obu stron na rozgrzanym oleju na patelni, aż zaczną się lekko rumienić. Przekładać na ręcznik papierowy, aby pozbyć się nadmiaru tłuszczu.
  • Podawać z ziemniakami i chrupiącą surówką.
Beszamel: Kurczak - wartość odżywcza mięsa z kurczaka, właściwości, zastosowanie kulinarne
Anna Szulc-Górska
Redaktor

Dyplomowana dziennikarka z doświadczeniem w public relations. Wielbicielka zdrowego odżywiania, kuchni tajskiej i włoskiej. Fanka psychologicznych thrillerów, szwedzkich kryminałów, kina moralnego niepokoju i teleturniejów z wiedzy ogólnej. Skarbnica niepotrzebnych informacji. W przyszłości …

więcej