Przepis na golonkę - z dynią, papryką i pomidorami koktajlowymi

Przepis na golonkę z dynią
Autor: Shutterstock Golonka z dynią w białym półmisku na drewnianym, rustykalnym stole.
łatwy
45 min
4

Dieta bezglutenowa

Przepis na golonkę z dynią w pierwszej chwili wydał mi się nieco dziwaczny. Ale do odważnych świat należy, więc wypróbowałam. Okazało się, że to fantastyczne, oryginalne i przepyszne danie, które przy okazji jeszcze pięknie wygląda. Golonka rozpływa się w ustach, jest delikatna i miękka, aksamitna w konsystencja dyni i jej słodkawy smak znakomicie do niej pasują. I oczywiście przyprawy - sporo ich, owszem, ale razem dają niesamowitą harmonię smaków i aromatów.

SKŁADNIKI

  • 1 kg golonki wieprzowej
  • 3 małe czerwone cebule
  • 1 czerwona papryka
  • 0,5 kg dyni
  • 10 pomidorów koktajlowych
  • 3 ząbki czosnku
  • 2 łyżka curry
  • 1 łyżeczka kuminu
  • 0,5 łyżeczki cynamonu
  • 0,5 łyżeczki pieprzu kajeńskiego
  • szczypta mielonego ziela angielskiego
  • szczypta mielonych goździków
  • kilka suszonych daktyli
  • 2 liście laurowe
  • 1 pomarańcza
  • 2-3 gałązki świeżej mięty
  • sól i pieprz

PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU

  • Golonkę ugotować do miękkości w wodzie z solą i liściem laurowym. Przestudzić, oddzielić od kości, pokroić w spore kawałki.
  • Dynię obrać, pokroić w kostkę lub półksiężyce, cebulę obrać i pokroić w ćwiartki, paprykę oczyścić z nasion i pokroić w paski.
  • Czosnek obrać i zgnieść ręką albo nożem na desce, pomidory umyć, przekroić na połówki, daktyle pokroić w kostkę.
  • Naczynie żaroodporne wysmarować tłuszczem i wyłożyć do niego golonkę oraz przygotowane warzywa.
  • Daktyle wymieszać z przyprawami i sokiem wyciśniętym z pomarańczy, dodać odrobinę wywaru z gotowania golonki.
  • Sosem polać mięso i warzywa, na wierzch położyć gałązki świeżej mięty. Przykryć i piec ok godziny w piekarniku rozgrzanym do 180 st.C..
  • Na ostatnie 10 minut pieczenia odkryć naczynie,aby mięso się przyrumieniło.
Dynia – Peruwianka, która podbiła świat!
Anna Szubińska

Redaktorka, autorka książek "Nalewki. Natura zamknięta w butelce" (Harde 2019) i "Kuchnia afrodyzjaków" (Harde 2019). Poszukiwaczka nowych smaków i egzotycznych receptur, które lubi łączyć z lokalnymi specjałami. Eksperymentuje z daniami i z …

więcej