Przepis na golonkę - z dynią, papryką i pomidorami koktajlowymi
2021-10-05
łatwy
45 min
4
Dieta bezglutenowa
Przepis na golonkę z dynią w pierwszej chwili wydał mi się nieco dziwaczny. Ale do odważnych świat należy, więc wypróbowałam. Okazało się, że to fantastyczne, oryginalne i przepyszne danie, które przy okazji jeszcze pięknie wygląda. Golonka rozpływa się w ustach, jest delikatna i miękka, aksamitna w konsystencja dyni i jej słodkawy smak znakomicie do niej pasują. I oczywiście przyprawy - sporo ich, owszem, ale razem dają niesamowitą harmonię smaków i aromatów.
SKŁADNIKI
- 1 kg golonki wieprzowej
- 3 małe czerwone cebule
- 1 czerwona papryka
- 0,5 kg dyni
- 10 pomidorów koktajlowych
- 3 ząbki czosnku
- 2 łyżka curry
- 1 łyżeczka kuminu
- 0,5 łyżeczki cynamonu
- 0,5 łyżeczki pieprzu kajeńskiego
- szczypta mielonego ziela angielskiego
- szczypta mielonych goździków
- kilka suszonych daktyli
- 2 liście laurowe
- 1 pomarańcza
- 2-3 gałązki świeżej mięty
- sól i pieprz
PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU
- Golonkę ugotować do miękkości w wodzie z solą i liściem laurowym. Przestudzić, oddzielić od kości, pokroić w spore kawałki.
- Dynię obrać, pokroić w kostkę lub półksiężyce, cebulę obrać i pokroić w ćwiartki, paprykę oczyścić z nasion i pokroić w paski.
- Czosnek obrać i zgnieść ręką albo nożem na desce, pomidory umyć, przekroić na połówki, daktyle pokroić w kostkę.
- Naczynie żaroodporne wysmarować tłuszczem i wyłożyć do niego golonkę oraz przygotowane warzywa.
- Daktyle wymieszać z przyprawami i sokiem wyciśniętym z pomarańczy, dodać odrobinę wywaru z gotowania golonki.
- Sosem polać mięso i warzywa, na wierzch położyć gałązki świeżej mięty. Przykryć i piec ok godziny w piekarniku rozgrzanym do 180 st.C..
- Na ostatnie 10 minut pieczenia odkryć naczynie,aby mięso się przyrumieniło.
Dynia – Peruwianka, która podbiła świat!