Przepis mam z włoskiej trattorii. Doskonałe gnocchi z tymi dodatkami mają obłędny smak
Kuchnia włoska to nie tylko pizza i spaghetti. Wśród znakomitych przepisów kryje się ta receptura. Gnocchi, czyli kluseczki ziemniaczane, podane z kurczakiem i szpinakiem to pyszne, aromatyczne i efektowne danie. Idealnie sprawdzi się na rodzinny obiad. Zobaczcie, jak Włosi podają gnocchi i poznajcie przepis z dodatkiem kurczaka i liści szpinaku.
Gnocchi na obiad
Włoskie kluseczki ziemniaczane to doskonały pomysł na obiad. Wystarczy kilka prostych i łatwo dostępnych składników, aby przyrządzić obiad z jak najlepszej włoskiej restauracji. Gnocchi można kupić gotowe. Opakowania są dostępne w naszych sklepach przez cały rok. Oczywiście nic nie stoi na przeszkodzie, aby zrobić je własnoręcznie. Przepis na tradycyjne włoskie gnocchi nie jest trudny i nie zajmuje dużo czasu.
W tym przepisie do włoskich kluseczek ziemniaczanych dodaje się kurczaka i szpinak. Danie jest pyszne i aromatyczne, a lista składników obejmuje tylko kilka produktów. Oprócz tytułowych składników potrzebny są jeszcze czosnek, śmietana o zawartości tłuszczy 12 proc., oliwa z oliwek i przyprawy.
Jak zrobić gnocchi z kurczakiem i szpinakiem?
Przepis na pełne smaku danie obiadowe we włoskim stylu nie jest skomplikowany. Chociaż receptura pochodzi ze słonecznej Italii, wszystkie składniki można kupić w naszych sklepach. To szybki przepis na smaczny posiłek. Przygotowanie nie zajmuje więcej niż 20 minut.
Jak więc przygotować pyszne i aromatyczne gnocchi z kurczakiem i szpinakiem? Przepis jest łatwy i warto go zapisać, ponieważ to wyborne danie będzie często gościć na waszych stołach.
- 1. krok – ugotowanie gnocchi
- 2. krok – pokrojenie i doprawienie kurczaka
- 3. krok – usmażenie kurczaka ze szpinakiem i czosnkiem na patelni
- 4. krok – doprawienie składników i wlanie śmietany
- 5. krok – dodanie gnocchi
Jak podawać gnocchi z kurczakiem i szpinakiem?
Pełne smaku i sycące kluseczki ziemniaczane podane z dodatkiem miękkiego i soczystego kurczaka oraz szpinaku to propozycja na domowy obiad. Danie robi się błyskawicznie, więc można serwować je nawet w trakcie zabieganego tygodnia. Gnocchi z kurczakiem i szpinakiem prezentują się wyjątkowo apetycznie, więc pasują na różne okazje. Na pewno zrobią wrażenie na gościach. Porcje włoskich kluseczek można posypać startym parmezanem i udekorować świeżą bazylią.
SKŁADNIKI
- 500 g gnocchi
- 500 g piersi kurczaka
- 200 g świeżego szpinaku
- 200 mil śmietany 12%
- 2 ząbki czosnku
- 1 łyżeczka ziół prowansalskich
- 1 łyżeczka curry
- 2 łyżki oliwy z oliwek
- sól, pieprz
PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU
- Gnocchi ugotować według instrukcji na opakowaniu.
- Pierś kurczaka pokroić w kostkę. Doprawić solą, pieprzem, ziołami prowansalskimi i curry. Skropić 1 łyżką oliwy z oliwek i dokładnie wymieszać.
- Na patelni rozgrzać pozostałą oliwę z oliwek i smażyć na niej kurczaka, aż zacznie się rumienić.
- Dodać przeciśnięty przez praskę czosnek i smażyć minutę, cały czas mieszając.
- Dodać świeży szpinak i smażyć, aż zwiędnie.
- Wlać śmietanę, wymieszać i gotować, aż sos zgęstnieje.
- Dodać ugotowane gnocchi i wymieszać. Podgrzewać kilka minut.
- Podawać na obiad z kolorową sałatą z sosem winegret.