Przepis mam z włoskiej trattorii. Doskonałe gnocchi z tymi dodatkami mają obłędny smak

gnocchi z kurczakiem i szpinakiem
Autor: Shutterstock Tak Włosi serwują gnocchi. Z tymi dodatkami smakują jak z najlepszej restauracji.
łatwy
20 min
4

Kuchnia włoska to nie tylko pizza i spaghetti. Wśród znakomitych przepisów kryje się ta receptura. Gnocchi, czyli kluseczki ziemniaczane, podane z kurczakiem i szpinakiem to pyszne, aromatyczne i efektowne danie. Idealnie sprawdzi się na rodzinny obiad. Zobaczcie, jak Włosi podają gnocchi i poznajcie przepis z dodatkiem kurczaka i liści szpinaku.

Gnocchi na obiad

Włoskie kluseczki ziemniaczane to doskonały pomysł na obiad. Wystarczy kilka prostych i łatwo dostępnych składników, aby przyrządzić obiad z jak najlepszej włoskiej restauracji. Gnocchi można kupić gotowe. Opakowania są dostępne w naszych sklepach przez cały rok. Oczywiście nic nie stoi na przeszkodzie, aby zrobić je własnoręcznie. Przepis na tradycyjne włoskie gnocchi nie jest trudny i nie zajmuje dużo czasu.

W tym przepisie do włoskich kluseczek ziemniaczanych dodaje się kurczaka i szpinak. Danie jest pyszne i aromatyczne, a lista składników obejmuje tylko kilka produktów. Oprócz tytułowych składników potrzebny są jeszcze czosnek, śmietana o zawartości tłuszczy 12 proc., oliwa z oliwek i przyprawy.

Jak zrobić gnocchi z kurczakiem i szpinakiem?

Przepis na pełne smaku danie obiadowe we włoskim stylu nie jest skomplikowany. Chociaż receptura pochodzi ze słonecznej Italii, wszystkie składniki można kupić w naszych sklepach. To szybki przepis na smaczny posiłek. Przygotowanie nie zajmuje więcej niż 20 minut.

Jak więc przygotować pyszne i aromatyczne gnocchi z kurczakiem i szpinakiem? Przepis jest łatwy i warto go zapisać, ponieważ to wyborne danie będzie często gościć na waszych stołach.

  • 1. krok – ugotowanie gnocchi
  • 2. krok – pokrojenie i doprawienie kurczaka
  • 3. krok – usmażenie kurczaka ze szpinakiem i czosnkiem na patelni
  • 4. krok – doprawienie składników i wlanie śmietany
  • 5. krok – dodanie gnocchi

Jak podawać gnocchi z kurczakiem i szpinakiem?

Pełne smaku i sycące kluseczki ziemniaczane podane z dodatkiem miękkiego i soczystego kurczaka oraz szpinaku to propozycja na domowy obiad. Danie robi się błyskawicznie, więc można serwować je nawet w trakcie zabieganego tygodnia. Gnocchi z kurczakiem i szpinakiem prezentują się wyjątkowo apetycznie, więc pasują na różne okazje. Na pewno zrobią wrażenie na gościach. Porcje włoskich kluseczek można posypać startym parmezanem i udekorować świeżą bazylią.

SKŁADNIKI

  • 500 g gnocchi
  • 500 g piersi kurczaka
  • 200 g świeżego szpinaku
  • 200 mil śmietany 12%
  • 2 ząbki czosnku
  • 1 łyżeczka ziół prowansalskich
  • 1 łyżeczka curry
  • 2 łyżki oliwy z oliwek
  • sól, pieprz

PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU

  • Gnocchi ugotować według instrukcji na opakowaniu.
  • Pierś kurczaka pokroić w kostkę. Doprawić solą, pieprzem, ziołami prowansalskimi i curry. Skropić 1 łyżką oliwy z oliwek i dokładnie wymieszać.
  • Na patelni rozgrzać pozostałą oliwę z oliwek i smażyć na niej kurczaka, aż zacznie się rumienić.
  • Dodać przeciśnięty przez praskę czosnek i smażyć minutę, cały czas mieszając.
  • Dodać świeży szpinak i smażyć, aż zwiędnie.
  • Wlać śmietanę, wymieszać i gotować, aż sos zgęstnieje.
  • Dodać ugotowane gnocchi i wymieszać. Podgrzewać kilka minut.
  • Podawać na obiad z kolorową sałatą z sosem winegret.
SZPINAK: Czy warto go jeść? Co można zrobić ze szpinaku?
Anna Szulc-Górska
więcej