Prawdziwe, domowe ratatouille - przepis Agaty Wojdy z programu Smaki Agaty

2021-03-29
Agata Wojda
Prawdziwe, domowe ratatouille - przepis Agaty Wojdy z programu Smaki Agaty
Autor: Leszek Molski Domowe ratatouille można zajadać na ciepło i  zimno.
łatwy
0 min
4

Ratatouille, czyli swojski ratatuj, to warzywne danie rodem z francuskiego wybrzeża Morza Śródziemnego. Cudowne połączenie bakłażanów, cukinii, papryki, pomidorów i cebuli. Każdy szef kuchni ma swój sekretny przepis na wyborne ratatuj. Agata Wojda, gospodyni programu Smaki Agaty, podzieliła się z widzami swoją wersją wyśmienitego dania. Obejrzyjcie wideo i wypróbujcie przepis na aromatyczne ratatouille według Agaty Wojdy. 

ZOBACZ odcinek Smaków Agaty i ugotuj wraz z nią rattatouille!

SKŁADNIKI

  • 1 kg bakłażana
  • 1 kg czerwonej papryki
  • 1 kg cukinii
  • 1 kg cebuli słodkiej
  • 1,2 kg dojrzałych pomidorów bez skórki
  • 5 ząbków czosnku
  • doniczka świeżego tymianku
  • doniczka świeżej bazylii
  • 1 pęczek natki
  • oliwa z oliwek
  • sól, pieprz
  • szczypta cukru

PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU

  • Bakłażana i cukinię kroimy w 1 cm plastry. Oddzielnie jedno i drugie warzywo wkładamy do miski, lekko solimy i odstawiamy.
  • W tym czasie kroimy paprykę na cienkie paski. Cebulę drobno siekamy i lekko solimy.
  • Pomidory kroimy w ćwiartki, czyścimy z pestek i siekamy.
  • Na pierwszej patelni rozgrzewamy 3 łyżki oliwy i wrzucamy bakłażana. Na kolejną cukinię. Na trzecią  paprykę. Wszystko to podsmażamy na oliwie. Na czwartej patelni smażymy cebulę. Możemy wykonać smażenie kolejno, na jednej patelni, ważne jest  jednak, by nie łączyć składników potrawy od początku.
  • Do garnka z grubym dnem wlewamy trochę oliwy, dodajemy czosnek, wszystkie posiekane zioła, liście laurowe i kawałki pomidorów (można je zgnieść w rękach), cukier. Redukujemy na sos, w którym łączymy warzywa, podgrzewamy razem delikatnie, doprawiamy solą i pieprzem.  Dusimy przez 20 minut i podajemy z odrobiną oliwy na wierzchu. Ciepłe lub zimne.
  • Możemy serwować ratatouille z jajkiem poche, możemy z zapieczonym serem kozim, makaronem. Na zimno podawać do wędlin lub serów. Na ciepło do grillowanych mięs, pieczonej jagnięciny np. z tapenadą.
Agata Wojda