Pożywna szakszuka z szarpaną wieprzowiną, batatami i ciecierzycą
2021-03-29

łatwy
30 min
4
Pożywna szakszuka (shakshuka) z szarpaną wieprzowiną, batatami i ciecierzycą to danie wywodzące się z kuchni Izraela. Shakshuka znaczy bałagan i takie właśnie jest to danie. Jajka sadzone w ostrym pomidorowym sosie z przeróżnymi dodatkami. Pikantny bałagan, który syci, grzeje i zbliża ludzi.
Przepis opracowały i przetestowały dla Was: Anna Śmiałek, Adrianna Ewa Stawska, Anna Szubińska
SKŁADNIKI
- 1 puszka (425 ml) ciecierzycy
- 750 g słodkich ziemniaków
- 3 małe cebule lub 6 szalotek
- 3 łyżki oleju
- 500 g szarpanej wieprzowiny
- 500 g sosu pomidorowego, pikantnego, typu arrabiata
- 6 jajek (rozmiar M)
- 6-8 liści świeżej bazylii
PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU
- Wylej ciecierzycę do durszlaka, opłucz i odsącz.
- Obierz słodkie ziemniaki i pokrój je w kostkę. Cebulę obierz i pokrój w kostkę.
- Rozgrzej olej na dużej patelni, dodaj ziemniaki i smaż przez około 10 minut. Dodaj cebulę, ciecierzycę, wieprzowinę i krótko smaż. Dodaj pomidorowy sos, doprowadź do wrzenia, następnie gotuj na wolnym ogniu przez około 5 minut. Dopraw solą i pieprzem.
- Na powierzchni potrawki zrób spodem łyżki 6 wgłębień. Wybij kolejno jajka i wlej po 1 do każdego dołka. Przykryj i gotuj na średnim ogniu przez około 5 minut, aż jajka będą w pełni ścięte.
- Posiekaj listki bazylii i posyp nią szakszukę. Gotowe!