Bitki ze schabu w sosie własnym: przepis na soczyste kotlety wieprzowe

Bitki ze schabu w sosie własnym: przepis na soczyste kotlety wieprzowe
Autor: Shutterstock Bitki ze schabu w sosie własnym: to delikatne chude mięso w aromatycznym sosie
łatwy
25 min
4

Bitki ze schabu w sosie własnym to danie dla tych, którzy od smażonych kotletów wolą delikatne i kruche mięso w sosie. To także sposób na niezbyt miękki schab - jeśli akurat trafił nam się taki kawałek, to rozsądniej jest  udusić mięso niż jeść twardawe kotlety. Bitki ze schabu w sosie własnym idealnie smakują z ziemniakami puree i mizerią.

Bitki ze schabu w sosie własnym to prosty sposób na przygotowanie kruchych kotlecików w sosie. Ważne jest  jednak, by mięso dobrze przygotować. Po umyciu go i pokrojeniu na kotlety, warto dobrze mięso  osuszyć i dopiero przyprawić. Kotlety przed duszeniem trzeba porządnie obsmażyć na złoty  kolor na mocno rozgrzanym tłuszczu. Dzięki temu zamykamy w mięsie soki, przez co kotlety są bardziej soczyste i smaczniejsze. Długotrwały  proces duszenia powinien odbywać się w powoli, a mięso powinno być cały czas przykryte sosem, by nie wysychało. Sos można zagęścić mąką, ale nie jest  to konieczne. Można też zwiększyć ilość cebuli, a gdy mięso jest już miękkie, wyjąć je z sosu, nadmiar płynu odparować a cebulę zblendować. Dzięki temu otrzymamy mniej kaloryczną wersję sosu.

SKŁADNIKI

  • 800 g schabu bez kości
  • 2 cebule
  • 2 ząbki czosnku
  • 3 listki laurowe
  • 3 ziele angielskie
  • sól, pieprz
  • 3-4 łyżki oleju
  • 2 łyżki mąki pszennej 
  • ewentualnie 400 g pieczarek - jeśli macie ochotę na sos z grzybami

PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU

  • Schab kroimy w plastry., osuszamy papierowym ręcznikiem i doprawiamy solą i pieprzem.
  • Rozgrzewamy olej na patelni i smażymy mięso na dużym ogniu - aż obie strony plastra będą rumiane. Następnie mięso zalewamy gorącą wodą - najlepiej wrzątkiem wprost z czajnika.
  • Pokrojoną cebulę i czosnek rumienimy lekko na patelni (nie myjemy jej po smażeniu mięsa). Wrzucamy do garnka z mięsem, a patelnię przelewamy wrzątkiem i płyn wlewamy również do garnka z duszącym się mięsem.
  • Dusimy schab na wolnym ogniu przez 2-3 godziny. W miarę potrzeby dolewamy wody, mięso ma być w niej zanurzone.
  • Jeśli chcemy dodać do sosu pieczarki, to je również kroimy w grubsze plastry i obsmażamy, dodajemy do mięsa na ok. 40 minut przed końcem duszenia.
  • Sos możemy zagęścić mąką - wsypujemy ją do kubeczka, dodajemy cztery łyżki zimnej wody, mieszamy i hartujemy wlewając tam 5-6 łyżek ciepłego sosu a następnie całość wlewamy do garnka z duszącym się mięsem i mieszamy. Gotowy sos przyprawiamy jeszcze solą i pieprzem.
  • Podajemy bitki z ziemniakami puree i surówkami
Idealne kotlety schabowe: kruche i soczyste. Prosty sposób na zawsze udany obiad
Anna Śmiałek

Pomysłodawczyni i redaktorka prowadząca serwis beszamel.pl. Swoją pasję i hobby, jakim są kulinaria, połączyła z pracą. Zadowolona w towarzystwie ludzi, którzy cenią sobie dobre jedzenie i ciekawą rozmowę. Wciąż głodna nowych wyzwań, …

więcej