Bitki ze schabu w sosie własnym – przepis na kotlety, które rozpływają się w ustach

Bitki ze schabu w sosie własnym – przepis na kotlety, które rozpływają się w ustach
Autor: Shutterstock Duszone kotlety schabowe to pyszny sposób na podanie tego rodzaju mięsa
łatwy
25 min
4

Bitki ze schabu w sosie własnym to doskonała propozycja dla tych, którzy cenią kruche mięso i domowy smak zamiast panierki i skwierczenia. Ten sposób przygotowania uratuje nawet najbardziej uparty kawałek schabu – wystarczy dusić, a nie tłuc! Efekt? Miękkie, soczyste plastry w aksamitnym sosie, które aż proszą się o porcję ziemniaczanego puree i odświeżającą mizerię. Tradycja w najlepszym wydaniu – prosto, pysznie i zawsze się sprawdza.

Bitki ze schabu w sosie własnym to sprawdzony przepis na kruchutkie, pełne smaku kotleciki, które smakują jak u mamy. To danie nie wymaga wielu składników, ale za to wymaga odrobiny cierpliwości i serca – w końcu dobre bitki to sztuka duszenia, nie pośpiechu. Sekret tkwi w odpowiednim przygotowaniu mięsa: po umyciu i pokrojeniu na plastry, schab trzeba porządnie osuszyć i przyprawić, zanim trafi na patelnię.

Złocista skórka to nie tylko smak – to sposób na zatrzymanie soków w środku mięsa. Kotlety najlepiej smażyć na dobrze rozgrzanym tłuszczu, a potem dusić powoli, pod przykryciem, aż staną się cudownie miękkie. Sos można zagęścić klasycznie mąką lub pójść w zdrowszą stronę – dodać więcej cebuli, a na koniec ją zblendować. Taki domowy, cebulowy sos będzie aksamitny i lekki, a do tego pełen smaku. Bitki aż proszą się, by podać je z ziemniakami i domową surówką – na przykład mizerią. Tradycja ma smak, który nie wychodzi z mody.

SKŁADNIKI

  • 800 g schabu bez kości
  • 2 cebule
  • 2 ząbki czosnku
  • 3 listki laurowe
  • 3 ziele angielskie
  • sól, pieprz
  • 3-4 łyżki oleju
  • 2 łyżki mąki pszennej 
  • ewentualnie 400 g pieczarek - jeśli macie ochotę na sos z grzybami

PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU

  • Schab kroimy w plastry., osuszamy papierowym ręcznikiem i doprawiamy solą i pieprzem.
  • Rozgrzewamy olej na patelni i smażymy mięso na dużym ogniu - aż obie strony plastra będą rumiane. Następnie mięso zalewamy gorącą wodą - najlepiej wrzątkiem wprost z czajnika.
  • Pokrojoną cebulę i czosnek rumienimy lekko na patelni (nie myjemy jej po smażeniu mięsa). Wrzucamy do garnka z mięsem, a patelnię przelewamy wrzątkiem i płyn wlewamy również do garnka z duszącym się mięsem.
  • Dusimy schab na wolnym ogniu przez 2-3 godziny. W miarę potrzeby dolewamy wody, mięso ma być w niej zanurzone.
  • Jeśli chcemy dodać do sosu pieczarki, to je również kroimy w grubsze plastry i obsmażamy, dodajemy do mięsa na ok. 40 minut przed końcem duszenia.
  • Sos możemy zagęścić mąką - wsypujemy ją do kubeczka, dodajemy cztery łyżki zimnej wody, mieszamy i hartujemy wlewając tam 5-6 łyżek ciepłego sosu a następnie całość wlewamy do garnka z duszącym się mięsem i mieszamy. Gotowy sos przyprawiamy jeszcze solą i pieprzem.
  • Podajemy bitki z ziemniakami puree i surówkami
Idealne kotlety schabowe: kruche i soczyste. Prosty sposób na zawsze udany obiad
Anna Śmiałek

Pomysłodawczyni i redaktorka prowadząca serwis beszamel.pl. Swoją pasję i hobby, jakim są kulinaria, połączyła z pracą. Zadowolona w towarzystwie ludzi, którzy cenią sobie dobre jedzenie i ciekawą rozmowę. Wciąż głodna nowych wyzwań, …

więcej