Bitki ze schabu w sosie własnym – przepis na kotlety, które rozpływają się w ustach

Bitki ze schabu w sosie własnym to doskonała propozycja dla tych, którzy cenią kruche mięso i domowy smak zamiast panierki i skwierczenia. Ten sposób przygotowania uratuje nawet najbardziej uparty kawałek schabu – wystarczy dusić, a nie tłuc! Efekt? Miękkie, soczyste plastry w aksamitnym sosie, które aż proszą się o porcję ziemniaczanego puree i odświeżającą mizerię. Tradycja w najlepszym wydaniu – prosto, pysznie i zawsze się sprawdza.
Bitki ze schabu w sosie własnym to sprawdzony przepis na kruchutkie, pełne smaku kotleciki, które smakują jak u mamy. To danie nie wymaga wielu składników, ale za to wymaga odrobiny cierpliwości i serca – w końcu dobre bitki to sztuka duszenia, nie pośpiechu. Sekret tkwi w odpowiednim przygotowaniu mięsa: po umyciu i pokrojeniu na plastry, schab trzeba porządnie osuszyć i przyprawić, zanim trafi na patelnię.
Złocista skórka to nie tylko smak – to sposób na zatrzymanie soków w środku mięsa. Kotlety najlepiej smażyć na dobrze rozgrzanym tłuszczu, a potem dusić powoli, pod przykryciem, aż staną się cudownie miękkie. Sos można zagęścić klasycznie mąką lub pójść w zdrowszą stronę – dodać więcej cebuli, a na koniec ją zblendować. Taki domowy, cebulowy sos będzie aksamitny i lekki, a do tego pełen smaku. Bitki aż proszą się, by podać je z ziemniakami i domową surówką – na przykład mizerią. Tradycja ma smak, który nie wychodzi z mody.
SKŁADNIKI
- 800 g schabu bez kości
- 2 cebule
- 2 ząbki czosnku
- 3 listki laurowe
- 3 ziele angielskie
- sól, pieprz
- 3-4 łyżki oleju
- 2 łyżki mąki pszennej
- ewentualnie 400 g pieczarek - jeśli macie ochotę na sos z grzybami
PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU
- Schab kroimy w plastry., osuszamy papierowym ręcznikiem i doprawiamy solą i pieprzem.
- Rozgrzewamy olej na patelni i smażymy mięso na dużym ogniu - aż obie strony plastra będą rumiane. Następnie mięso zalewamy gorącą wodą - najlepiej wrzątkiem wprost z czajnika.
- Pokrojoną cebulę i czosnek rumienimy lekko na patelni (nie myjemy jej po smażeniu mięsa). Wrzucamy do garnka z mięsem, a patelnię przelewamy wrzątkiem i płyn wlewamy również do garnka z duszącym się mięsem.
- Dusimy schab na wolnym ogniu przez 2-3 godziny. W miarę potrzeby dolewamy wody, mięso ma być w niej zanurzone.
- Jeśli chcemy dodać do sosu pieczarki, to je również kroimy w grubsze plastry i obsmażamy, dodajemy do mięsa na ok. 40 minut przed końcem duszenia.
- Sos możemy zagęścić mąką - wsypujemy ją do kubeczka, dodajemy cztery łyżki zimnej wody, mieszamy i hartujemy wlewając tam 5-6 łyżek ciepłego sosu a następnie całość wlewamy do garnka z duszącym się mięsem i mieszamy. Gotowy sos przyprawiamy jeszcze solą i pieprzem.
- Podajemy bitki z ziemniakami puree i surówkami