Prosty sposób na obiad po włosku. Kurczak Marsala wygląda elegancko i smakuje nieziemsko

Prosty sposób na obiad po Włosku. Kurczak Marsala wygląda elegancko i smakuje nieziemsko
Autor: Shutterstock.com Prosty sposób na obiad po Włosku. Kurczak Marsala wygląda elegancko i smakuje nieziemsko
łatwy
10 min
4

Przepyszne włosko-amerykańskie danie, które przygotujemy w kilka minut. Kurczak Marsala z pieczarkami to prawdziwy klasyk, który warto choć raz wypróbować. Prosty w przygotowaniu, aromatyczny i pyszny - szybko podbije serca wszystkich domowników.

Szybki pomysł na obiad. Wystarczy kilka składników

Choć kurczak Marsala powstał w Stanach Zjednoczonych, to bazuje zarówno na składnikach, jak i technikach typowych dla sycylijskiej kuchni. Najważniejszym składnikiem tego dania jest słynne wino Marsala, które pochodzi właśnie z tamtej wyspy.

Jest to wzmacniane wino, co oznacza, że ma ono dodatek alkoholu. Nadaje ono potrawom bardzo charakterystyczny, lekko słodkawy smak. Możemy znaleźć trzy rodzaje tego wina: wytrawne, półwytrawne i słodkie, choć do gotowania zazwyczaj używa się tego pierwszego.

Prosty w przygotowaniu. Kurczak Marsala zaskoczy smakiem i elegancją

Samo w sobie danie jest bardzo proste do przygotowania i nie wymaga dużych umiejętności. Większość składników można łatwo kupić w supermarketach. Jedyne co, to trochę będziemy musieli poszukać jeśli chodzi o wino, jednak powinniśmy bez problemu je znaleźć na półkach z alkoholami.

Całe danie będzie gotowe w pół godzinki i sprawdzi się świetnie zarówno na obiad, jak i romantyczną kolację czy jako posiłek dla gości. Podawać je można z ziemniakami, makaronem czy ryżem - wszystkie te dodatki świetnie sprawdzą się do naszego kurczaka Marsala.

SKŁADNIKI

  • 2 piersi z kurczaka
  • sól i pieprz
  • 3 łyżki mąki pszennej
  • 2–3 łyżki oliwy z oliwek
  • 200 g pieczarek
  • 2 ząbki czosnku
  • 150 ml wytrawnego wina Marsala
  • 100 ml bulionu drobiowego
  • 2 łyżki śmietanki 30 proc.

PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU

  • Piersi z kurczaka lekko rozbijamy tłuczkiem i doprawiamy.
  • Obtaczamy w mące.
  • Na patelni rozgrzewamy oliwę i smażymy kurczaka z obu stron.
  • Na tą samą patelnię dodajemy pokrojone pieczarki i podsmażamy.
  • Dodajemy przeciśnięty przez praskę czosnek.
  • Dolewamy wino i zagotowujemy.
  • Dodajemy bulion i chwilę gotujemy.
  • Wlewamy śmietankę i dokładnie mieszamy.
  • Wkładamy kurczaka i dusimy pod przykryciem kilka minut.
Beszamel: Kurczak - wartość odżywcza mięsa z kurczaka, właściwości, zastosowanie kulinarne
Kinga Goldstein

Ukończyła studia na Uniwersytecie Kazimierza Wielkiego w Bydgoszczy na kierunku Edytorstwo. Fascynuje ją wszystko związane z urodą, wszelkimi medycznymi nowinkami i zdrowym jedzeniem (a przynajmniej przeważnie zdrowym). Uwielbia sama wypróbowywać wszelkie domowe …

więcej