Prosty sposób na obiad po włosku. Kurczak Marsala wygląda elegancko i smakuje nieziemsko

Przepyszne włosko-amerykańskie danie, które przygotujemy w kilka minut. Kurczak Marsala z pieczarkami to prawdziwy klasyk, który warto choć raz wypróbować. Prosty w przygotowaniu, aromatyczny i pyszny - szybko podbije serca wszystkich domowników.
Szybki pomysł na obiad. Wystarczy kilka składników
Choć kurczak Marsala powstał w Stanach Zjednoczonych, to bazuje zarówno na składnikach, jak i technikach typowych dla sycylijskiej kuchni. Najważniejszym składnikiem tego dania jest słynne wino Marsala, które pochodzi właśnie z tamtej wyspy.
Jest to wzmacniane wino, co oznacza, że ma ono dodatek alkoholu. Nadaje ono potrawom bardzo charakterystyczny, lekko słodkawy smak. Możemy znaleźć trzy rodzaje tego wina: wytrawne, półwytrawne i słodkie, choć do gotowania zazwyczaj używa się tego pierwszego.
Prosty w przygotowaniu. Kurczak Marsala zaskoczy smakiem i elegancją
Samo w sobie danie jest bardzo proste do przygotowania i nie wymaga dużych umiejętności. Większość składników można łatwo kupić w supermarketach. Jedyne co, to trochę będziemy musieli poszukać jeśli chodzi o wino, jednak powinniśmy bez problemu je znaleźć na półkach z alkoholami.
Całe danie będzie gotowe w pół godzinki i sprawdzi się świetnie zarówno na obiad, jak i romantyczną kolację czy jako posiłek dla gości. Podawać je można z ziemniakami, makaronem czy ryżem - wszystkie te dodatki świetnie sprawdzą się do naszego kurczaka Marsala.
SKŁADNIKI
- 2 piersi z kurczaka
- sól i pieprz
- 3 łyżki mąki pszennej
- 2–3 łyżki oliwy z oliwek
- 200 g pieczarek
- 2 ząbki czosnku
- 150 ml wytrawnego wina Marsala
- 100 ml bulionu drobiowego
- 2 łyżki śmietanki 30 proc.
PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU
- Piersi z kurczaka lekko rozbijamy tłuczkiem i doprawiamy.
- Obtaczamy w mące.
- Na patelni rozgrzewamy oliwę i smażymy kurczaka z obu stron.
- Na tą samą patelnię dodajemy pokrojone pieczarki i podsmażamy.
- Dodajemy przeciśnięty przez praskę czosnek.
- Dolewamy wino i zagotowujemy.
- Dodajemy bulion i chwilę gotujemy.
- Wlewamy śmietankę i dokładnie mieszamy.
- Wkładamy kurczaka i dusimy pod przykryciem kilka minut.