Panierowany kurczak jak z KFC. Idealnie chrupiący i soczysty

Pyszne chrupiące kawałki kurczaka, które wcześniej były marynowane w doprawionej maślance to idealny pomysł na obiad dla całej rodziny. Są proste w przygotowaniu, a smakują doprawdy obłędnie. Wystarczy kilka składników, by zachwycić wszystkich domowników
Pyszne paski z kurczaka. Wystarczy kilka minut wolnego czasu
Przepyszne paski kurczaka marynowane w maślance, panierowane i smażone na głębokim tłuszczu to świetny sposób na obiad, który zasmakuje całej rodziny. Jest to prawdziwy klasyk kuchni amerykańskiej.
W tym przepisie maślanka odgrywa pierwsze skrzypce. Wszystko dlatego, że zmiękcza mięso, dzięki czemu kurczak po usmażeniu jest niezwykle soczysty. Co więcej, nadaje ona mięsu ciekawy smak, a w połączeniu z przyprawami nasz kurczak staje się bardzo aromatyczny. Jest on również ważna, ponieważ pomaga panierce się lepiej trzymać.
Idealna panierka do kurczaków. Chrupiąca i aromatyczna
Jeśli o panierkę chodzi to mieszanka mąki pszennej i kukurydzianej sprawia, że nasze kawałki kurczaka będą idealnie chrupiące i bardzo wyraziste. Jeśli chcemy możemy panierkę lekko dociskać rękoma podczas panierowanie, by lepiej przylegała do naszego kurczaka.
Do tych kawałków kurczaka najlepiej będą pasować frytki lub ziemniaki pieczone oraz surówka coleslaw. Świetnie sprawdzą się również sosy takie jak BBQ, ketchup czy ranczerski. Nie ma więc co się dłużej zastanawiać i już teraz możemy się zabrać za robienie tego pysznego kurczaczka.
SKŁADNIKI
- Marynata:
- 500 g filetów z kurczaka
- 1 szklanka maślanki
- 1 łyżeczka soli
- 1/2 łyżeczki pieprzu
- 1/2 łyżeczki czosnku w proszku
- 1/2 łyżeczki cebuli w proszku
- 1/2 łyżeczki papryki słodkiej
- Panierka:
- 1,5 szklanki mąki pszennej
- 1/2 szklanki mąki kukurydzianej
- 1 łyżeczka soli
- 1/2 łyżeczki pieprzu
- 1/2 łyżeczki papryki
- Olej
PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU
- Kurczaka kroimy na paski.
- W misce mieszamy maślankę z przyprawami.
- Kurczaka zanurzamy w marynacie i przykrywamy.
- Wkładamy do lodówki na co najmniej 1 godzinę.
- W osobnej misce mieszamy wszystkie składniki na panierkę.
- Kurczaka wyjmujemy z marynaty i dokładnie obtaczamy w panierce.
- Olej mocno rozgrzewamy w garnku o grubych ściankach.
- Smażymy kurczaka z każdej strony.
- Odsączamy na papierowym ręczniku.