Pomidory faszerowane z soczewicą, boczkiem i jajkiem: pomysł na pożywny lunch
2021-03-29
średni
60 min
4
Szukasz pomysłu na efektowne i proste danie, które przy okazji będzie zdrowe? Prezentujemy przepis na pomidory faszerowane czerwoną soczewicą i boczkiem, efektownie podane z jajkiem. Pomidory są bogate w przeciwnowotworowy likopen, któremu niestraszne są wysokie temperatury. Jego przyswajanie zwiększa towarzystwo tłuszczy, więc proponujemy boczek. Soczewica i jajko dostarczą zaś niezbędną ilość białka.
SKŁADNIKI
- 5 sporych pomidorów
- 3/4 szklanki czerwonej soczewicy
- mała cebula
- 100 g boczku wędzonego
- szklanka rosołu
- łyżka koncentratu pomidorowego
- słodka papryka
- 4 jajka
- natka pietruszki
- sól, pieprz
PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU
- Jeden pomidor sparz, zdejmij z niego skórkę i pokrój go w kostkę. Z czterech pozostałych pomidorów zetnij górę i delikatnie je wydrąż, miąższ pokrój w kostkę.
- W rondlu podsmaż pokrojony drobno boczek, dodaj posiekaną cebulę i razem podduś. Dodaj pokrojone pomidory, soczewicę, rosół i duś, aż soczewica będzie miękka.
- Dopraw solą, papryką i pieprzem. Pomidory ułóż w naczyniu do zapiekania. Do każdego włóż po 3-4 łyżki soczewicy z dodatkami, a na wierzch wbij po jajku, przypraw solą i pieprzem.
- Piecz w gorącym piekarniku ok. 25 minut. Podawaj udekorowane listkiem pietruszki.