Pomidory faszerowane mięsem: przepis na zdrowy obiad
2021-03-29
łatwy
20 min
4
Pomidory faszerowane mięsem są najbogatszym źródłem potasu działającego ochronnie na serce, a także wapnia, magnezu i likopenu zwalczającego wolne rodniki. To także znakomity pomysł na zdrowy obiad. Sprawdź, jak zrobić pomidory faszerowane mięsem - podajemy dokładny przepis.
Pomidor - właściwości i wartości odżywcze
Jest słodki i kwaśny. Ma właściwości lekko oziębiające. Zawiera duże ilości witaminy A, B1, B2, C, likopen, wapń, fosfor, żelazo. Latem chłodzi, pobudza wytwarzanie płynów ustrojowych, gasi pragnienie. Łagodzi niestrawność, normalizuje oddawanie moczu. Stosowany w leczeniu anoreksji i przy wysokiej gorączce.
SKŁADNIKI
- 8 pomidorów
- 25 dag gotowanego i zmielonego mięsa z drobiu
- mała cebula
- jajko
- 2 łyżki ugotowanego ryżu
- łyżka posiekanej natki pietruszki
- sól
- pieprz
- masło do smażenia
PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU
- Farsz: drobno posiekaną cebulę lekko podsmaż na maśle. Mięso, ryż, drobno posiekaną cebulę i natkę wymieszaj. Jajko roztrzep i starannie wymieszaj z mięsem. Dopraw solą i pieprzem.
- Pomidory umyj, zetnij z wierzchu gruby plaster i wydrąż. Napełnij farszem, udekoruj zieleniną.
- Masą wypełnij pomidory, przykryj ściętymi wierzchami i wstaw na 5-7 minut do gorącego piekarnika.