Pomidory faszerowane mięsem: przepis na zdrowy obiad

2021-03-29
Pomidory faszerowane mięsem
Autor: thinkstockphotos.com Podajemy przepis na pyszne pomidory z mięsem - danie zdrowe i lekkostrawne
łatwy
20 min
4

Pomidory faszerowane mięsem są najbogatszym źródłem potasu działającego ochronnie na serce, a także wapnia, magnezu i likopenu zwalczającego wolne rodniki. To także znakomity pomysł na zdrowy obiad. Sprawdź, jak zrobić pomidory faszerowane mięsem - podajemy dokładny przepis.

Pomidor - właściwości i wartości odżywcze

Jest słodki i kwaśny. Ma właściwości lekko oziębiające. Zawiera duże ilości witaminy A, B1, B2, C, likopen, wapń, fosfor, żelazo. Latem chłodzi, pobudza wytwarzanie płynów ustrojowych, gasi pragnienie. Łagodzi niestrawność, normalizuje oddawanie moczu. Stosowany w leczeniu anoreksji i przy wysokiej gorączce.

SKŁADNIKI

  • 8 pomidorów
  • 25 dag gotowanego i zmielonego mięsa z drobiu
  • mała cebula
  • jajko
  • 2 łyżki ugotowanego ryżu
  • łyżka posiekanej natki pietruszki
  • sól
  • pieprz
  • masło do smażenia

PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU

  • Farsz: drobno posiekaną cebulę lekko podsmaż na maśle. Mięso, ryż, drobno posiekaną cebulę i natkę wymieszaj. Jajko roztrzep i starannie wymieszaj z mięsem. Dopraw solą i pieprzem.
  • Pomidory umyj, zetnij z wierzchu gruby plaster i wydrąż. Napełnij farszem, udekoruj zieleniną.
  • Masą wypełnij pomidory, przykryj ściętymi wierzchami i wstaw na 5-7 minut do gorącego piekarnika.