Policzki wieprzowe duszone w piwie: przepis na rodzinny obiad
2021-03-29
łatwy
30 min
4
Policzki wieprzowe duszone w piwie to wyśmienity przepis kuchni niemieckiej. Wieprzowe policzki w niczym nie ustępują wołowym. Uwielbiam duszone policzki wieprzowe za ich niezrównany smak, delikatność i kleistość mięsa, aromatyczny esencjonalny sos. Piwo zawiera enzymy, które przyspieszają gotowanie mięsa. Dodaje też chmielowej goryczki, nadając mięsnemu wywarowi głębi. Można tak uduszone policzki podać z puree ziemniaczanym, kaszą lub kluskami. Policzki wieprzowe wymagają długiego duszenia, ale wszystko zrewanżuje ich smak. Wypróbujcie przepis na policzki wieprzowe duszone w piwie, a przekonacie, że pokochają je wasi partnerzy i dzieci (bez względu na wiek).
SKŁADNIKI
- 60 dkg policzków wieprzowych
- 2 łyżki mąki pszennej
- 2 marchewki
- 2 cebule
- 2 czerwone cebule
- 2 ząbki czosnku
- 250 ml piwa ciemnego typu Ale
- 1 łyżka miodu lipowego
- 1/2 łyżeczki pieprzu
- 2 liście laurowe
- 3 ziela angielskie
- 3 łyżki oleju
- 2 łyżki masła
PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU
- Marchewkę obrać i pokroić w plasterki, cebule obrać i pokroić pół plasterki, czosnek obrać i pokroić w plasterki.
- W garnku z grubym dnem rozgrzać olej i roztopić w nim masło, na gorącym tłuszczu zrumienić policzki obtoczone w mące, wyjąć i odstawić.
- Na gorący tłuszcz wrzucić marchewkę, cebulę i czosnek, smażyć na dużym ogniu, aż cebula się zeszkli.
- Zmniejszyć ogień i włożyć obsmażone policzki. Dodać piwo oraz pozostałe przyprawy i przykryć pokrywką, zmniejszyć gaz i dusić mięso przez półtorej godziny na bardzo małym gazie.
- Policzki podać z puree ziemniaczanym i gotowanymi warzywami.