Pokrój, zwiń i usmaż. Azjatyckie kotleciki schabowe to pyszny obiad dla całej rodziny
Kotlety schabowe to klasyka polskiej kuchni. Od czasu do czasu warto przyrządzić schab nieco inaczej. Co można zrobić ze schabu oprócz schabowych? Odpowiedzią na to pytanie są pyszne i chrupiące kotleciki w azjatyckim stylu. To smaczny pomysł na rodzinny obiad, który zachwyci wyglądem i oczaruje smakiem. Zobaczcie, jak zrobić kotlety ze schabu inaczej.
Azjatyckie kotleciki schabowe – składniki
Do przyrządzenia soczystych kotletów schabowych w azjatyckim stylu, potrzebne są proste produkty. Chociaż przepis inspirowany jest kuchnią dalekiej Azji, wszystkie składniki są dostępne w naszych sklepach. To znane produkty, które często wykorzystuje się do przyrządzania potraw z mięsa wieprzowego i nie tylko. Nie trzeba ich szukać w delikatesach z produktami kuchni świata. Można je kupić nawet w małych sklepach.
Z czego więc zrobić pyszne azjatyckie kotleciki schabowe? Lista składników jest krótka i obejmuje takie produkty jak:
- schab bez kości
- panierka panko
- jajka
- mleko
- przyprawy – sól, pieprz, ostra papryka
- olej do smażenia
Jak zrobić azjatyckie kotleciki schabowe?
Przepis na te chrupiące kotlety ze schabu jest prosty i szybki. Wystarczy postępować według kolejnych kroków podanych w przepisie, a danie wyjdzie palce lizać. Czas przygotowania posiłku nie powinien przekroczyć pół godziny. Mięso wieprzowe wystarczy pokroić, doprawić i zwinąć. Usmażone w formie roladek jest soczyste i smakuje obłędnie.
Jak więc usmażyć na patelni pyszne kotleciki ze schabu rodem z Azji? Wystarczy chwila wolnego czasu i dobre chęci.
- 1. krok – pokrojenie, rozbicie, doprawienie i zwinięcie schabu
- 2. krok – panierowanie kotlecików schabowych w jajku z mlekiem i panko
- 3. krok – usmażenie azjatyckich kotlecików ze schabu na patelni
Jak podawać azjatyckie kotleciki ze schabu?
Pyszne kotlety schabowe w azjatyckim stylu to świetny pomysł na rodzinny obiad. W środku są miękkie, soczyste i nieco pikantne, a ich wierzch jest przyjemnie chrupiący. Do azjatyckich kotlecików ze schabu najlepsze są dodatki charakterystyczne dla tej kuchni. Sprawdzi się więc ryż lub makaron ryżowy. Kotleciki pysznie smakują z warzywami na ciepło podkręconymi azjatyckimi przyprawami. Do posiłku warto też podać domową surówkę z kapusty, która świetnie komponuje się z azjatyckimi kotlecikami schabowymi.
SKŁADNIKI
- 500 g schabu bez kości
- 100 g panierki panko
- 2 jajka
- 2 ząbki czosnku
- 2 łyżki mleka
- 1/2 łyżeczki mielonej ostrej papryki
- sól, pieprz
- olej do smażenia
PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU
- Schab pokroić na 5 plastrów. Lekko je rozbić i natrzeć przeciśniętym przez praskę czosnkiem. Doprawić solą, ostrą papryką oraz pieprzem. Zwinąć w roladki.
- Do miseczki wbić jajka i roztrzepać je z mlekiem. Na płaski talerz wysypać panierkę panko.
- Kotlety panierować w jajku, a następnie w panierce panko.
- Na patelni rozgrzać olej i smażyć na nim kotlety z każdej strony, aż zaczną się rumienić. Po usmażeniu przełożyć na deskę wyłożoną ręcznikiem papierowym, aby pozbyć się nadmiaru tłuszczu.
- Podawać z ryżem, warzywami na ciepło lub makaronem ryżowym oraz chrupiącą surówką.