Pokrój, zwiń i usmaż. Azjatyckie kotleciki schabowe to pyszny obiad dla całej rodziny

azjatyckie kotleciki schabowe
Autor: Shutterstock Idealne zamiast schabowych. Chrupiące kotleciki ze schabu w azjatyckim stylu są pyszne.
łatwy
30 min
4

Kotlety schabowe to klasyka polskiej kuchni. Od czasu do czasu warto przyrządzić schab nieco inaczej. Co można zrobić ze schabu oprócz schabowych? Odpowiedzią na to pytanie są pyszne i chrupiące kotleciki w azjatyckim stylu. To smaczny pomysł na rodzinny obiad, który zachwyci wyglądem i oczaruje smakiem. Zobaczcie, jak zrobić kotlety ze schabu inaczej.

Azjatyckie kotleciki schabowe – składniki

Do przyrządzenia soczystych kotletów schabowych w azjatyckim stylu, potrzebne są proste produkty. Chociaż przepis inspirowany jest kuchnią dalekiej Azji, wszystkie składniki są dostępne w naszych sklepach. To znane produkty, które często wykorzystuje się do przyrządzania potraw z mięsa wieprzowego i nie tylko. Nie trzeba ich szukać w delikatesach z produktami kuchni świata. Można je kupić nawet w małych sklepach.

Z czego więc zrobić pyszne azjatyckie kotleciki schabowe? Lista składników jest krótka i obejmuje takie produkty jak:

  • schab bez kości
  • panierka panko
  • jajka
  • mleko
  • przyprawy – sól, pieprz, ostra papryka
  • olej do smażenia

Jak zrobić azjatyckie kotleciki schabowe?

Przepis na te chrupiące kotlety ze schabu jest prosty i szybki. Wystarczy postępować według kolejnych kroków podanych w przepisie, a danie wyjdzie palce lizać. Czas przygotowania posiłku nie powinien przekroczyć pół godziny. Mięso wieprzowe wystarczy pokroić, doprawić i zwinąć. Usmażone w formie roladek jest soczyste i smakuje obłędnie.

Jak więc usmażyć na patelni pyszne kotleciki ze schabu rodem z Azji? Wystarczy chwila wolnego czasu i dobre chęci.

  • 1. krok – pokrojenie, rozbicie, doprawienie i zwinięcie schabu
  • 2. krok – panierowanie kotlecików schabowych w jajku z mlekiem i panko
  • 3. krok – usmażenie azjatyckich kotlecików ze schabu na patelni

Jak podawać azjatyckie kotleciki ze schabu?

Pyszne kotlety schabowe w azjatyckim stylu to świetny pomysł na rodzinny obiad. W środku są miękkie, soczyste i nieco pikantne, a ich wierzch jest przyjemnie chrupiący. Do azjatyckich kotlecików ze schabu najlepsze są dodatki charakterystyczne dla tej kuchni. Sprawdzi się więc ryż lub makaron ryżowy. Kotleciki pysznie smakują z warzywami na ciepło podkręconymi azjatyckimi przyprawami. Do posiłku warto też podać domową surówkę z kapusty, która świetnie komponuje się z azjatyckimi kotlecikami schabowymi.

SKŁADNIKI

  • 500 g schabu bez kości
  • 100 g panierki panko
  • 2 jajka
  • 2 ząbki czosnku
  • 2 łyżki mleka
  • 1/2 łyżeczki mielonej ostrej papryki
  • sól, pieprz
  • olej do smażenia

PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU

  • Schab pokroić na 5 plastrów. Lekko je rozbić i natrzeć przeciśniętym przez praskę czosnkiem. Doprawić solą, ostrą papryką oraz pieprzem. Zwinąć w roladki.
  • Do miseczki wbić jajka i roztrzepać je z mlekiem. Na płaski talerz wysypać panierkę panko.
  • Kotlety panierować w jajku, a następnie w panierce panko.
  • Na patelni rozgrzać olej i smażyć na nim kotlety z każdej strony, aż zaczną się rumienić. Po usmażeniu przełożyć na deskę wyłożoną ręcznikiem papierowym, aby pozbyć się nadmiaru tłuszczu.
  • Podawać z ryżem, warzywami na ciepło lub makaronem ryżowym oraz chrupiącą surówką.
Idealne kotlety schabowe: kruche i soczyste. Prosty sposób na zawsze udany obiad
Anna Szulc-Górska
Redaktor

Dyplomowana dziennikarka z doświadczeniem w public relations. Wielbicielka zdrowego odżywiania, kuchni tajskiej i włoskiej. Fanka psychologicznych thrillerów, szwedzkich kryminałów, kina moralnego niepokoju i teleturniejów z wiedzy ogólnej. Skarbnica niepotrzebnych informacji. W przyszłości …

więcej