Pikantne naleśniki z mięsem i fasolą. Idealnie połączenie kuchni polskiej i meksykańskiej

Naleśniki z lekko pikantnym farszem, którego inspiracją ją kuchnia meksykańska to idealny pomysł na obiad dla całej rodziny. To danie idealnie łączy delikatne naleśniki z aromatycznym mięsnym nadzieniem i warzywami. Z ich przygotowaniem poradzi sobie każdy.
Prosty sposób na aromatyczny obiad. Naleśniki po meksykańsku
Naleśniki po meksykańsku to świetny sposób na prosty i ciekawy obiad. Co więcej, jest to idealny przepis, który pozwoli nam wykorzystać naleśniki, które zostały ze śniadania czy kolacji. Delikatne naleśniki w połączeniu z intensywnym i lekko pikantnym farszem idealnie się ze sobą komplementują.
Wszystkie składniki tego dania można dostać bez problemu, a samo jego przygotowanie jest dość proste i szybkie. Za to otrzymujemy wspaniałe danie, które jest pełne smaku i aromatu. Co więcej, tak naprawdę można dodać do nich wszystko, co nam się żywnie podoba.
Naleśniki po meksykańsku w wersji wegetariańskiej? To nic trudnego
Na przykład, jeśli wolimy wegetariańską wersję bez problemy wystarczy dodać więcej fasoli lub ciecierzycę, soczewicę czy tofu. Nie ma również problemu, by nieco "do ostrzyć" nasze danie. Wystarczy dodać posiekaną papryczkę jalapeno lub kilka kropel tabasco.
Naleśniki te najlepiej podawać z łyżką śmietany, guacamole i świeżą kolendrą. Świetnie sprawdzi się również kilka kropli świeżego soku z limonki. Jak widać wystarczy kilka chwil, by móc rozkoszować się przepysznym daniem.
SKŁADNIKI
- Ciasto naleśnikowe:
- 1 szklanka mleka
- 1/2 szklanki wody gazowanej
- 1 szklanka mąki pszennej
- 2 jajka
- szczypta soli
- 1 łyżka oleju
- Farsz meksykański:
- 300 g mielonego mięsa
- 1 cebula
- 2 ząbki czosnku
- 1 papryka
- 1/2 puszki kukurydzy
- 1/2 puszki czerwonej fasoli
- 1/2 puszki pomidorów krojonych
- 1 łyżeczka kuminu
- 1 łyżeczka papryki wędzonej
- 1/2 łyżeczki chili
- sól, pieprz
- 1 łyżka oleju
- garść startego sera żółtego
PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU
- Wszystkie składniki na ciasto naleśnikowe dokładnie mieszamy.
- Odstawiamy na 10 minut.
- Smażymy cieniutkie naleśniki.
- Następnie na patelni rozgrzewamy olej i podsmażamy posiekaną cebulę oraz czosnek.
- Dodajemy mięso mielone i podsmażamy.
- Dodajemy pokrojoną w kostkę paprykę.
- Dorzucamy pomidory, fasolę, kukurydzę i przyprawy.
- Dusimy około 10 minut.
- Dodajemy ser i mieszamy.
- Na każdy naleśnik wykładamy farsz i zwijamy.
- Układamy w naczyniu żaroodpornym, posypujemy serem i zapiekamy kilka minut w 180 stopniach.