Piersi kurczaka ze szparagami - prosty przepis na danie z drobiu

Piersi kurczaka ze szparagami
Autor: Shutterstock Pierś z kurczaka ze szparagami w towarzystwie świeżej sałatki.
łatwy
20 min
4

Wykwintne danie mięsne, które przypadnie do gustu wszystkim amatorom szparagów i drobiu. Sprawdź, jak je przygotować.

SKŁADNIKI

  • 4 piersi z kurczaka
  • 2 pomarańcze
  • mielona papryka
  • 2 pęczki szparagów
  • 2 pomidory
  • łyżka do zupy oliwy
  • 1 szklanka białego wina
  • sól
  • pieprz

PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU

  • Rozgrzej piekarnik do temperatury 220 st. C.
  • Umyj pomarańcze, obierz ze skóry, pokrój w ćwiartki, włóż do piekarnika na 20-25 minut.
  • Nasyp paprykę na talerz, podziel każdą pierś kurczaka na dwie części i zanurz w papryce z każdej strony.
  • Ugotuj szparagi we wrzącej wodzie, w tym czasie zanurz pomidory we wrzątku, usuń skórkę i pestki, posiekaj na drobne części.
  • Na patelni rozgrzej łyżkę oliwy, usmaż piersi z kurczaka (10 minut z każdej strony), posól i posyp pieprzem. Włóż do żaroodpornego naczynia.
  • Wlej na gorącą patelnię białe wino i zredukuj je do połowy objętości.
  • Wyjęte z piekarnika pomarańcze ułóż obok piersi z kurczaka, dodaj szparagi, pomidory i wlej białe wino, wstaw na ok. 10 minut do gorącego piekarnika.