Piersi kurczaka ze szparagami - prosty przepis na danie z drobiu
2021-03-29
łatwy
20 min
4
Wykwintne danie mięsne, które przypadnie do gustu wszystkim amatorom szparagów i drobiu. Sprawdź, jak je przygotować.
SKŁADNIKI
- 4 piersi z kurczaka
- 2 pomarańcze
- mielona papryka
- 2 pęczki szparagów
- 2 pomidory
- łyżka do zupy oliwy
- 1 szklanka białego wina
- sól
- pieprz
PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU
- Rozgrzej piekarnik do temperatury 220 st. C.
- Umyj pomarańcze, obierz ze skóry, pokrój w ćwiartki, włóż do piekarnika na 20-25 minut.
- Nasyp paprykę na talerz, podziel każdą pierś kurczaka na dwie części i zanurz w papryce z każdej strony.
- Ugotuj szparagi we wrzącej wodzie, w tym czasie zanurz pomidory we wrzątku, usuń skórkę i pestki, posiekaj na drobne części.
- Na patelni rozgrzej łyżkę oliwy, usmaż piersi z kurczaka (10 minut z każdej strony), posól i posyp pieprzem. Włóż do żaroodpornego naczynia.
- Wlej na gorącą patelnię białe wino i zredukuj je do połowy objętości.
- Wyjęte z piekarnika pomarańcze ułóż obok piersi z kurczaka, dodaj szparagi, pomidory i wlej białe wino, wstaw na ok. 10 minut do gorącego piekarnika.