Piersi kurczaka nadziewane blanszowanym na maśle młodym szczawiem
2021-05-30
średni
25 min
2
Piersi kurczaka nadziewane blanszowanym na maśle młodym szczawiem to wynik kulinarnego eksperymentu, który na stałe zagościł w moim wiosennym menu. Kępki szczawiu śmiało wyłaniają się trawy na przydomowej łące, więc sezon uważam za otwarty.
SKŁADNIKI
- 2 nieduże piersi kurczaka
- 2 garście świeżego szczawiu
- 1 łyżka masła
- sól i pieprz
- 1 duże jajko
- bułka tarta lub płatki kukurydziane
- olej do smażenia
PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU
- Piersi umyć i naciąć płasko z jednej strony (nie do końca). Oprószyć solą i pieprzem i odstawić.
- Szczaw umyć i dokładnie osuszyć. jeśli liście są spore można je pokroić.
- Na patelni na średnim ogniu rozgrzać masło i wrzucić na nie szczaw, blanszować przez 2-3 minuty mieszając, aż straci objętość.
- Zblanszowany szczaw przyprawić do smaku solą i pieprzem, wymieszać nałożyć do naciętych wcześniej piersi.
- Mięso panierować w jajku i bułce lub pokruszonych płatkach kukurydzianych.
- Można je usmażyć na oleju (na rumiano z każdej strony). Można je również ułożyć w wysmarowanym olejem naczyniu żaroodpornym i upiec do miękkości w piekarniku.
Szczaw i krwisty szczaw - jakie mają właściwości?