Piersi kurczaka nadziewane blanszowanym na maśle młodym szczawiem

Piersi kurczaka nadziewane szczawiem
Autor: Shutterstock Piersi kurczaka nadziewane blanszowanym na maśle
średni
25 min
2

Piersi kurczaka nadziewane blanszowanym na maśle młodym szczawiem to wynik kulinarnego eksperymentu, który na stałe zagościł w moim wiosennym menu. Kępki szczawiu śmiało wyłaniają się trawy na przydomowej łące, więc sezon uważam za otwarty.

SKŁADNIKI

  • 2 nieduże piersi kurczaka
  • 2 garście świeżego szczawiu
  • 1 łyżka masła
  • sól i pieprz
  • 1 duże jajko
  • bułka tarta lub płatki kukurydziane
  • olej do smażenia

PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU

  • Piersi umyć i naciąć płasko z jednej strony (nie do końca). Oprószyć solą i pieprzem i odstawić.
  • Szczaw umyć i dokładnie osuszyć. jeśli liście są spore można je pokroić. 
  • Na patelni na średnim ogniu rozgrzać masło i wrzucić na nie szczaw, blanszować przez 2-3 minuty mieszając, aż straci objętość.
  • Zblanszowany szczaw przyprawić do smaku solą i pieprzem, wymieszać nałożyć do naciętych wcześniej piersi. 
  • Mięso panierować w jajku i bułce lub pokruszonych płatkach kukurydzianych.
  • Można je usmażyć na oleju (na rumiano z każdej strony). Można je również ułożyć w wysmarowanym olejem naczyniu żaroodpornym i upiec do miękkości w piekarniku.
Szczaw i krwisty szczaw - jakie mają właściwości?
Anna Szubińska

Redaktorka, autorka książek "Nalewki. Natura zamknięta w butelce" (Harde 2019) i "Kuchnia afrodyzjaków" (Harde 2019). Poszukiwaczka nowych smaków i egzotycznych receptur, które lubi łączyć z lokalnymi specjałami. Eksperymentuje z daniami i z …

więcej