Pierś z indyka w buraczkach z menu beszamel.pl DIETETYCZNIE

2021-03-29
Pierś z indyka w buraczkach z menu beszamel.pl DIETETYCZNIE
Autor: Shutterstock Pierś z indyka w buraczkach z menu beszamel.pl DIETETYCZNIE
łatwy
30 min
4

Pierś z indyka w buraczkach z menu beszamel.pl DIETETYCZNIE podana z ryżem i sałatką z sosem jogurtowym to świetnie zbilansowany posiłek dla dbających o właściwe odżywianie. Porcja dostarcza 290 kcal. Przepis przygotowali specjaliści z Poradni Dietetycznej "Dietosfera".

 

Przepis  przetestowały dla WasAnna Śmiałek, Adrianna Ewa Stawska, Anna Szubińska

SKŁADNIKI

  • 100 g piersi z indyka
  • 1/2 buraka
  • 1 łyżeczka masła
  • 30 g suchego ryżu basmatii
  • 2 liście sałaty masłowej
  • 1/3 pomidora
  • 1 łyżeczka jogurtu naturalnego
  • suszone zioła prowansalskie
  • czosnek w proszku, papryka słodka
  • sól, pieprz

PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU

  • Ryż ugotować  wg przepisu na opakowaniu. Pierś indyka doprawić i dusić na maśle.
  • W garnku ugotować do miękkości buraka. Zblendować go, doprawić do smaku i nałożyć na gotowe mięso.
  • Podawać z ryżem i sałatką.
  • Sałatka: liście sałaty porwać. Ułożyć na nich pomidora pokrojonego w ćwiartki i polać sosem.
  • Sos: Wszystkie przyprawy wymieszać energicznie z jogurtem.