Pierś z indyka w buraczkach z menu beszamel.pl DIETETYCZNIE
2021-03-29
łatwy
30 min
4
Pierś z indyka w buraczkach z menu beszamel.pl DIETETYCZNIE podana z ryżem i sałatką z sosem jogurtowym to świetnie zbilansowany posiłek dla dbających o właściwe odżywianie. Porcja dostarcza 290 kcal. Przepis przygotowali specjaliści z Poradni Dietetycznej "Dietosfera".
Przepis przetestowały dla Was: Anna Śmiałek, Adrianna Ewa Stawska, Anna Szubińska
SKŁADNIKI
- 100 g piersi z indyka
- 1/2 buraka
- 1 łyżeczka masła
- 30 g suchego ryżu basmatii
- 2 liście sałaty masłowej
- 1/3 pomidora
- 1 łyżeczka jogurtu naturalnego
- suszone zioła prowansalskie
- czosnek w proszku, papryka słodka
- sól, pieprz
PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU
- Ryż ugotować wg przepisu na opakowaniu. Pierś indyka doprawić i dusić na maśle.
- W garnku ugotować do miękkości buraka. Zblendować go, doprawić do smaku i nałożyć na gotowe mięso.
- Podawać z ryżem i sałatką.
- Sałatka: liście sałaty porwać. Ułożyć na nich pomidora pokrojonego w ćwiartki i polać sosem.
- Sos: Wszystkie przyprawy wymieszać energicznie z jogurtem.