Pierś z indyka w buraczkach z menu beszamel.pl DIETETYCZNIE

2019-10-02
Pierś z indyka w buraczkach z menu beszamel.pl DIETETYCZNIE
Autor: Shutterstock Pierś z indyka w buraczkach z menu beszamel.pl DIETETYCZNIE
łatwy
30 min
4

Pierś z indyka w buraczkach z menu beszamel.pl DIETETYCZNIE podana z ryżem i sałatką z sosem jogurtowym to świetnie zbilansowany posiłek dla dbających o właściwe odżywianie. Porcja dostarcza 290 kcal. Przepis przygotowali specjaliści z Poradni Dietetycznej "Dietosfera".

 

Przepis  przetestowały dla WasAnna Śmiałek, Adrianna Ewa Stawska, Anna Szubińska

Składniki

100 g piersi z indyka

1/2 buraka

1 łyżeczka masła

30 g suchego ryżu basmatii

2 liście sałaty masłowej

1/3 pomidora

1 łyżeczka jogurtu naturalnego

suszone zioła prowansalskie

czosnek w proszku, papryka słodka

sól, pieprz

PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU

Ryż ugotować  wg przepisu na opakowaniu. Pierś indyka doprawić i dusić na maśle.

W garnku ugotować do miękkości buraka. Zblendować go, doprawić do smaku i nałożyć na gotowe mięso.

Podawać z ryżem i sałatką.

Sałatka: liście sałaty porwać. Ułożyć na nich pomidora pokrojonego w ćwiartki i polać sosem.

Sos: Wszystkie przyprawy wymieszać energicznie z jogurtem.