Pierś kurczaka zapiekana z ziemniakami, pomidorem i tartym serem: przepis na kurczaka „pod szubą”

2021-03-29
Pierś kurczaka zapiekana z ziemniakami, pomidorem i tartym serem: przepis na kurczaka „pod szubą”
Autor: Shutterstock Pierś kurczak „pod szubą” - do zakochania jeden kęs
łatwy
30 min
4

Pierś kurczaka zapiekana z ziemniakami, pomidorem i tartym serem to pyszny pomysł na soczysty filet drobiowy. Ten przepis na kurczaka „pod szubą” pokocha cała wasza rodzina. 

 

Na zaostrzenie apetytu przed obiadem warto podać kieliszek czegoś smakowitego. Przepisy na znakomite aperitify znajdziesz tutaj

 

 

Przepis przygotowały i przetestowały dla WasAnna Śmiałek, Adrianna Ewa Stawska, Anna Szubińska

SKŁADNIKI

  • 2 piersi z kurczaka
  • 2 pomidory
  • 2 ziemniaki
  • 1 cebula
  • 100 żółtego sera startego
  • 4 łyżki majonezu

PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU

  • Każdą pierś kurczaka przekroić wzdłuż na 2 części. Lekko zbić tłuczkiem do mięsa, aby wyrównać grubość. Powinniśmy otrzymać 4 kotlety o grubości 1 cm.
  • Ziemniaki obrać i zetrzeć na tarce o małych oczkach. Pomidory pokroić na cienkie plasterki, cebulę na talarki.
  • Piersi kurczaka położyć na blasze posmarowanej olejem, na piersiach ułożyć po porcji startych ziemniaków, na nich plasterki pomidora, następnie talarki cebuli.
  • Wierzch posmarować majonezem, po 1 łyżce na 1 filet. Posypać tartym serem.
  • Wstawić do piekarnika rozgrzanego do 180°C i piec 30-35 minut.
  • Podawać gorące z sałatką ze świeżych warzyw.