Pierś kurczaka zapiekana z ziemniakami, pomidorem i tartym serem: przepis na kurczaka „pod szubą”

2021-03-29 18:13

Pierś kurczaka zapiekana z ziemniakami, pomidorem i tartym serem to pyszny pomysł na soczysty filet drobiowy. Ten przepis na kurczaka „pod szubą” pokocha cała wasza rodzina. 

Pierś kurczaka zapiekana z ziemniakami, pomidorem i tartym serem: przepis na kurczaka „pod szubą”

i

Autor: Shutterstock/ Shutterstock Pierś kurczak „pod szubą” - do zakochania jeden kęs
łatwy
30 min
4

 

Na zaostrzenie apetytu przed obiadem warto podać kieliszek czegoś smakowitego. Przepisy na znakomite aperitify znajdziesz tutaj

 

 

Przepis przygotowały i przetestowały dla WasAnna Śmiałek, Adrianna Ewa Stawska, Anna Szubińska

SKŁADNIKI

  • 2 piersi z kurczaka
  • 2 pomidory
  • 2 ziemniaki
  • 1 cebula
  • 100 żółtego sera startego
  • 4 łyżki majonezu

PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU

  • Każdą pierś kurczaka przekroić wzdłuż na 2 części. Lekko zbić tłuczkiem do mięsa, aby wyrównać grubość. Powinniśmy otrzymać 4 kotlety o grubości 1 cm.
  • Ziemniaki obrać i zetrzeć na tarce o małych oczkach. Pomidory pokroić na cienkie plasterki, cebulę na talarki.
  • Piersi kurczaka położyć na blasze posmarowanej olejem, na piersiach ułożyć po porcji startych ziemniaków, na nich plasterki pomidora, następnie talarki cebuli.
  • Wierzch posmarować majonezem, po 1 łyżce na 1 filet. Posypać tartym serem.
  • Wstawić do piekarnika rozgrzanego do 180°C i piec 30-35 minut.
  • Podawać gorące z sałatką ze świeżych warzyw.