Pierś kurczaka zapiekana z ziemniakami, pomidorem i tartym serem: przepis na kurczaka „pod szubą”
2021-03-29
18:13
Pierś kurczaka zapiekana z ziemniakami, pomidorem i tartym serem to pyszny pomysł na soczysty filet drobiowy. Ten przepis na kurczaka „pod szubą” pokocha cała wasza rodzina.
i
łatwy
30 min
4
Na zaostrzenie apetytu przed obiadem warto podać kieliszek czegoś smakowitego. Przepisy na znakomite aperitify znajdziesz tutaj
Przepis przygotowały i przetestowały dla Was: Anna Śmiałek, Adrianna Ewa Stawska, Anna Szubińska
SKŁADNIKI
- 2 piersi z kurczaka
- 2 pomidory
- 2 ziemniaki
- 1 cebula
- 100 żółtego sera startego
- 4 łyżki majonezu
PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU
- Każdą pierś kurczaka przekroić wzdłuż na 2 części. Lekko zbić tłuczkiem do mięsa, aby wyrównać grubość. Powinniśmy otrzymać 4 kotlety o grubości 1 cm.
- Ziemniaki obrać i zetrzeć na tarce o małych oczkach. Pomidory pokroić na cienkie plasterki, cebulę na talarki.
- Piersi kurczaka położyć na blasze posmarowanej olejem, na piersiach ułożyć po porcji startych ziemniaków, na nich plasterki pomidora, następnie talarki cebuli.
- Wierzch posmarować majonezem, po 1 łyżce na 1 filet. Posypać tartym serem.
- Wstawić do piekarnika rozgrzanego do 180°C i piec 30-35 minut.
- Podawać gorące z sałatką ze świeżych warzyw.