Pierś kurczaka duszona w sosie maślano-cytrynowym, podana z fasolką szparagową
2021-03-29

łatwy
30 min
4
Pierś kurczaka duszona w sosie maślano-cytrynowym podana z fasolką szparagową to eleganckie danie. Można tu wykorzystać mrożoną fasolkę szparagową. Orzeźwiający cytrynowy sos i maślany posmak czynią tak przygotowaną pierś kurczaka nieomal zjawiskową. Łatwe w przygotowaniu i wykwintne w smaku danie zachwyci każdego.
Przepis opracowały i przetestowały dla Was: Anna Śmiałek, Adrianna Ewa Stawska, Anna Szubińska
SKŁADNIKI
- ¼ szklanki mąki pszennej
- 2 łyżki startego parmezanu
- 2 łyżki oliwy z oliwek lub oleju roślinnego
- 1 łyżeczka granulowanego czosnku
- 1 łyżeczka mieszanki włoskich ziół
- 650-700 g filetu z piersi kurczaka
- ¼ szklanki soku z cytryny
- 1 cytryna pokrojona na plasterki
- 4 ząbki czosnku, posiekane drobno
- ¼ łyżeczki płatków czerwonej papryki
- 100 g zimnego masła, pokrojonego w kostkę
- 350-400 g zielonej fasolki szparagowej, mrożonej
- sól i pieprz do smaku
PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU
- Wymieszaj mąkę z parmezanem, posiekanym czosnkiem, solą i pieprzem.
- Pierś kurczaka pokrój na cienkie sznycle. Każdy kawałek obtocz w mieszance mąki i dodatków. Nadmiar strzepnij.
- Na patelni rozgrzej oliwę lub olej. Na średnim ogniu zrumień plastry piersi. Powinno to zająć 4-6 minut. Zdejmij i zachowaj w cieple.
- W drugim rondelku połącz sok z cytryny z granulowanym czosnkiem, płatkami papryki i mieszanką ziół włoskich. Podgrzej. Gdy się zagotuje, zdejmij z ognia. Dodawaj po 1 kostce masła intensywnie mieszając, aż masło się rozpuści i stworzy z sosem gładką emulsję.
- Na patelnię na której smażony był kurczak, dodaj nieco oliwy oraz plasterki cytryny i dociskając je do dna patelni, wytrzyj nimi wszystkie przypalone kawalątki kurczaka. Gdy cytryna nieco się zrumieni, dodaj mrożoną fasolkę i smaż do chwili, gdy fasola jest już gotowa. Na wierzchu ułóż pierś kurczaka i polej przygotowanym sosem. Podgrzewaj chwilę i podawaj.