Pierś indycza faszerowana buraczkami w orzechowej panierce
2021-03-29
łatwy
0 min
4
Pierś z indyka i buraczki, to świetne zestawienie smakowe. Roladki indycze wypełnione pysznym buraczanym musem i wykończone orzechową panierką to pyszny obiad, który robi wrażenie - wygląda świetnie, a smakuje jeszcze lepiej.
Przepis opracowały i przetestowały dla Was: Anna Śmiałek, Adrianna Ewa Stawska, Anna Szubińska
SKŁADNIKI
- 1 kg piersi indyczej
- 150 g posiekanych orzechów włoskich
- 3 nieduże buraki
- 200 g ziemniaków
- 2 jajka
- 5 łyżek mąki
- pieprz i sól
- tymianek
- oregano
- sok z cytryny
- cukier
- olej do smażenia
PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU
- Buraki umyć i ugotować, gdy będą miękki e przelać zimną wodą, obrać i zetrzeć na drobnych oczkach tarki na puree.
- Mus buraczany odsączyć na sicie z nadmiaru wody i doprawić solą, cukrem i sokiem z cytryny.
- Obrane ziemniaki ugotować w osolonej wodzie, ostudzić i przecisnąć przez praskę. Wymieszać z burakami.
- Mięso pokroić w plastry, rozbić, natrzeć solą, pieprzem, oregano i tymiankiem.
- Każdy plaster posmarować puree i ciasno zwinąć. Panierować w jajku, mące i siekanych orzechach.
- Smażyć na rozgrzanym oleju z każdej strony na złoty kolor.