Pierś indycza faszerowana buraczkami w orzechowej panierce

2019-10-09
Pierś indycza faszerowana buraczkami w orzechowej panierce
Autor: Shutterstock Pierś indycza faszerowana buraczkami smakuje wyśmienicie.
łatwy
0 min
4

Pierś z indyka i buraczki, to świetne zestawienie smakowe. Roladki indycze wypełnione pysznym buraczanym musem i wykończone orzechową panierką to pyszny obiad, który robi wrażenie - wygląda świetnie, a smakuje jeszcze lepiej.

 

Przepis opracowały i przetestowały dla WasAnna Śmiałek, Adrianna Ewa Stawska, Anna Szubińska

Składniki

1 kg piersi indyczej

150 g posiekanych orzechów włoskich

3 nieduże buraki

200 g ziemniaków

2 jajka

5 łyżek mąki

pieprz i sól

tymianek

oregano

sok z cytryny

cukier

olej do smażenia

PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU

Buraki umyć i ugotować, gdy będą miękki e przelać zimną wodą, obrać i zetrzeć na drobnych oczkach tarki na puree.

Mus buraczany odsączyć na sicie z nadmiaru wody i doprawić solą, cukrem i sokiem z cytryny.

Obrane ziemniaki ugotować w osolonej wodzie, ostudzić i przecisnąć przez praskę. Wymieszać z burakami.

Mięso pokroić w plastry, rozbić, natrzeć solą, pieprzem, oregano i tymiankiem.

Każdy plaster posmarować puree i ciasno zwinąć. Panierować w jajku, mące i siekanych orzechach.

Smażyć na rozgrzanym oleju z każdej strony na złoty kolor.