Pierś indycza faszerowana buraczkami w orzechowej panierce

2021-03-29
Pierś indycza faszerowana buraczkami w orzechowej panierce
Autor: Shutterstock Pierś indycza faszerowana buraczkami smakuje wyśmienicie.
łatwy
0 min
4

Pierś z indyka i buraczki, to świetne zestawienie smakowe. Roladki indycze wypełnione pysznym buraczanym musem i wykończone orzechową panierką to pyszny obiad, który robi wrażenie - wygląda świetnie, a smakuje jeszcze lepiej.

 

Przepis opracowały i przetestowały dla WasAnna Śmiałek, Adrianna Ewa Stawska, Anna Szubińska

SKŁADNIKI

  • 1 kg piersi indyczej
  • 150 g posiekanych orzechów włoskich
  • 3 nieduże buraki
  • 200 g ziemniaków
  • 2 jajka
  • 5 łyżek mąki
  • pieprz i sól
  • tymianek
  • oregano
  • sok z cytryny
  • cukier
  • olej do smażenia

PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU

  • Buraki umyć i ugotować, gdy będą miękki e przelać zimną wodą, obrać i zetrzeć na drobnych oczkach tarki na puree.
  • Mus buraczany odsączyć na sicie z nadmiaru wody i doprawić solą, cukrem i sokiem z cytryny.
  • Obrane ziemniaki ugotować w osolonej wodzie, ostudzić i przecisnąć przez praskę. Wymieszać z burakami.
  • Mięso pokroić w plastry, rozbić, natrzeć solą, pieprzem, oregano i tymiankiem.
  • Każdy plaster posmarować puree i ciasno zwinąć. Panierować w jajku, mące i siekanych orzechach.
  • Smażyć na rozgrzanym oleju z każdej strony na złoty kolor.