Pieczone cukiniowe krążki nadziewane mielonym mięsem i świeżymi pomidorami
2020-08-18
łatwy
25 min
4
Sierpień to najlepszy czas na cukinię - w tym czasie jest świeża, dojrzała i tania. Można ją kupić w każdym sklepie, bazarku czy straganie z warzywami za grosze. A to bardzo wszechstronne i smaczne warzywo, które można piec, smażyć, gotować, faszerować i kisić. Dziś proponujemy pyszne krążki z cukinii nadziewane mielonym mięsem i świeżymi pomidorami.
Polecamy także:
Cukinia - właściwości. Dlaczego warto jeść cukinię?
Cukinia tania i pyszna: 20 najlepszych przepisów z cukinią w roli głównej
SKŁADNIKI
- 2 spore cukinie
- 1 kg mięsa mielonego
- 2-3 pomidory malinowe
- 1 cebula
- 2 ząbki czosnku
- sól i pieprz
- zioła prowansalskie
- natka pietruszki
- olej
PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU
- Cebulę posiekać i zeszklić na oleju razem z przeciśniętym praskę czosnkiem. Następnie dodać mięso, przyprawić solą, pieprzem i ziołami prowansalskimi i smażyć ok 10 min, często mieszając.
- Cukinię dokładnie umyć, osuszyć i pokroić w plastry o grubości 3-4 cm. Z plastrów wydrążyć nasiona, krążki z miąższu ułożyć na posmarowanej olejem blaszce.
- Krążki z cukinii napełnić w połowie mięsem, na wierzch położyć po grubym plastrze pomidora. Posypać posiekaną natką.
- Blaszkę wstawić do piekarnika nagrzanego do 180 st. C. na 30-35 minut.
CUKINIA: Dlaczego warto ją jeść? Co można zrobić z cukinii?