Pieczone cukiniowe krążki nadziewane mielonym mięsem i świeżymi pomidorami

Cukiniowe krążki nadziewane mielonym mięsem i świeżymi pomidorami
Autor: Shutterstock Cukiniowe obrączki nadziewane mielonym mięsem i świeżymi pomidorami
łatwy
25 min
4

Sierpień to najlepszy czas na cukinię - w tym czasie jest świeża, dojrzała i tania. Można ją kupić w każdym sklepie, bazarku czy straganie z warzywami za grosze. A to bardzo wszechstronne i smaczne warzywo, które można piec, smażyć, gotować, faszerować i kisić. Dziś proponujemy pyszne krążki z cukinii nadziewane mielonym mięsem i świeżymi pomidorami.

Polecamy także:

Cukinia - właściwości. Dlaczego warto jeść cukinię?

Cukinia tania i pyszna: 20 najlepszych przepisów z cukinią w roli głównej

SKŁADNIKI

  • 2 spore cukinie
  • 1 kg mięsa mielonego
  • 2-3 pomidory malinowe
  • 1 cebula
  • 2 ząbki czosnku
  • sól i pieprz
  • zioła prowansalskie
  • natka pietruszki
  • olej

PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU

  • Cebulę posiekać i zeszklić na oleju razem z przeciśniętym praskę czosnkiem. Następnie dodać mięso, przyprawić solą, pieprzem i ziołami prowansalskimi i smażyć ok 10 min, często mieszając.
  • Cukinię dokładnie umyć, osuszyć i pokroić w plastry o grubości 3-4 cm. Z plastrów wydrążyć nasiona, krążki z miąższu ułożyć na posmarowanej olejem blaszce.
  • Krążki z cukinii napełnić  w połowie mięsem, na wierzch położyć po grubym plastrze pomidora. Posypać posiekaną natką.
  • Blaszkę wstawić do piekarnika nagrzanego do 180 st. C. na 30-35 minut.
CUKINIA: Dlaczego warto ją jeść? Co można zrobić z cukinii?