Pieczona szynka wieprzowa - przepis na Wielkanoc i nie tylko
2021-03-29
średni
110 min
4
Tradycyjną szynkę pieczoną, nadziewaną goździkami i cynamonem, w marynacie z czerwonego wina proponujemy przygotować na świąteczny stół. Taka szynka będzie tez hitem odświętnego obiadu z innych niż święta okazji. Jak to zrobić? Poznaj przepis na szynkę staropolską, którą można podawać na ciepło lub na zimno.
ZOBACZ WIDEO z instrukcją pieczenia szynki!
SKŁADNIKI
- 1,5 kg surowej szynki
- 3-4 kromki czerstwego chleba razowego
- 15 goździków
- 1,5 laski cynamonu
- starta skórka z 1-2 cytryn
- 1,5 łyżki soli
- marynata
- 2 cebule
- 3 ziarna ziela angielskiego
- 3 listki laurowe
- 0,7 litra czerwonego wytrawnego wina
PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU
- Zacznij od marynaty. Cebulę obierz, pokrój w plastry, zalej winem, dodaj przyprawy, wymieszaj.
- Szynkę opłucz i osusz. Jeśli ma skórę, usuń ją, pozostawiając około 0,5-centymetrową warstwę tłuszczu.
- Mięso natrzyj solą. Przełóż do kamiennego garnka, zalej marynatą. Wstaw na 1-2 dni do chłodnego pomieszczenia lub lodówki.
- Szynkę wyjmij z marynaty. Osusz. Ponacinaj w kratkę (nie za głęboką). Naszpikuj goździkami i pokruszonym cynamonem.
- Piekarnik rozgrzej do 180 stopni Celsjusza. Szynkę przełóż do brytfanny, wlej też marynatę. Piecz mięso pod przykryciem przez ok. 1,5 godziny. W trakcie pieczenia polewaj sosem. Po około godzinie posyp pokruszonym chlebem i skórką cytryny. Podawaj na ciepło lub zimno.