Pieczona pierś kurczaka nadziewana orzechami - prosto i wykwintnie
2022-02-04
łatwy
20 min
4
Dieta bezglutenowa
Dieta niskokaloryczna
Pieczona pierś kurczaka jest niezwykle smaczna. I nigdy się nie nudzi. Istnieje wiele sposobów jej przygotowania. Koniecznie wypróbujcie przeps na wykwintną pierś kurczaka nadziewaną orzechami włoskimi i laskowymi. To proste, lecz eleganckie danie wywoła aplauz biesiadników. Zniknie z talerzy szybciej niż myślicie!
SKŁADNIKI
- 2 duże piersi kurczaka
- 1/2 szklanki mieszaki orzechów włoskich i laskowych lub innych orzechów i migdałów
- 2 czubate łyżki masła miękkiego
- 2 łyżeczki mieszanki: soli, pieprzu czarnego, słodkiej i ostrej papryki mielonej, nasion kolendry młotkowanych oraz cukru
- dodatkowo: blacha do pieczanie lub brytfanna i folia aluminiowa
PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU
- Piekarnik rozgrzej do 180°C.
- Orzechy upraż na suchej patelni. Posiekaj grubo.
- Wymieszaj orzechy z masłem i przyprawami.
- Piersi kurczaka natnij wzdłuż. Zrób dwa pionowe nacięcia.
- Nacięcia napełnij masłem z orzechami. Pozostałe masło rozłóz na powierzchni filetu.
- Piersi kurczaka ułóż na blasze. Okryj folią aluminiową.
- Wstaw do nagrzanego piekarnika. Piecz pod przykryciem przez 25 minut. Następnie zdejmij folię i piecz jeszcze około 5 minut. Do zrumienienia.
- Wyjmij piersi kurczaka z piekarnika. Okryj ponownie folią i pozostaw na 10 minut, aby wyrównała się temperatura, a mięso z powrotem wchłonęło soki.
- Podawaj z surówką z czerwonej kapusty i pieczonymi ziemniakami.
Dlaczego warto jeść orzechy?