Pieczona pierś kurczaka nadziewana orzechami - prosto i wykwintnie

Pieczona pierś kurczaka nadziewana orzechami - prosto i wykwintnie
Autor: Shutterstock.com Pieczona pierś kurczaka nadziewana orzechami - prosto i wykwintnie
łatwy
20 min
4

Dieta bezglutenowa

Dieta niskokaloryczna

Pieczona pierś kurczaka jest niezwykle smaczna. I nigdy się nie nudzi. Istnieje wiele sposobów jej przygotowania. Koniecznie wypróbujcie przeps na wykwintną pierś kurczaka nadziewaną orzechami włoskimi i laskowymi. To proste, lecz eleganckie danie wywoła aplauz biesiadników. Zniknie z talerzy szybciej niż myślicie! 

SKŁADNIKI

  • 2 duże piersi kurczaka
  • 1/2 szklanki mieszaki orzechów włoskich i laskowych lub innych orzechów i migdałów
  • 2 czubate łyżki masła miękkiego
  • 2 łyżeczki mieszanki: soli, pieprzu czarnego, słodkiej i ostrej papryki mielonej, nasion kolendry młotkowanych oraz cukru
  • dodatkowo: blacha do pieczanie lub brytfanna i folia aluminiowa

PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU

  • Piekarnik rozgrzej do 180°C. 
  • Orzechy upraż na suchej patelni. Posiekaj grubo. 
  • Wymieszaj orzechy z masłem i przyprawami. 
  • Piersi kurczaka natnij wzdłuż. Zrób dwa pionowe nacięcia. 
  • Nacięcia napełnij masłem z orzechami. Pozostałe masło rozłóz na powierzchni filetu. 
  • Piersi kurczaka ułóż na blasze. Okryj folią aluminiową.
  • Wstaw do nagrzanego piekarnika. Piecz pod przykryciem przez 25 minut. Następnie zdejmij folię i piecz jeszcze około 5 minut. Do zrumienienia. 
  • Wyjmij piersi kurczaka z piekarnika. Okryj ponownie folią i pozostaw na 10 minut, aby wyrównała się temperatura, a mięso z powrotem wchłonęło soki. 
  • Podawaj z surówką z czerwonej kapusty i pieczonymi ziemniakami
Dlaczego warto jeść orzechy?

Piersi kurczaka hasselback: instrukcja krok po kroku

Adrianna Ewa Stawska-Ostaszewska

Redaktorka serwisu kulinarnego Beszamel.pl Dziennikarka, tłumaczka, pisarka. Szefowa kuchni i koneserka smaku. Niestrudzona popularyzatorka historii kultur kulinarnych, kuchni regionalnych i narodowych. Autorka książek: „Dzieje łakomstwa i obżarstwa” (wyd. Harde, 2019), „Polska Księga …

więcej