Świeża i soczysta surówka z czerwonej kapusty i pomarańczy
2021-03-29
łatwy
30 min
4
Surówka z czerwonej kapusty i pomarańczy to świeża i soczysta propozycja idealnej sałatki do dań na ciepło. Chrupiąca kapusta, słodkie jabłko i kwaśna pomarańcza doskonale się uzupełniają. To doskonała sałatka z powszechnie dostępnych produktów dla zaradnych. Sałatka, która oszczędza wasz czas i dostarcza solidnej porcji witamin waszej rodzinie.
Przepis opracowały i przetestowały dla Was: Anna Śmiałek, Adrianna Ewa Stawska, Anna Szubińska
SKŁADNIKI
- 300 g poszatkowanej czerwonej kapusty
- 1 pomarańcza
- 1 jabłko
- 1 garść zmiażdżonych orzechów
- 1 łyżka oleju z orzechów włoskich
- 1 łyżka ocet jabłkowy
- sok z połowy cytryny
- sok z pomarańczy
- sól i pieprz
PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU
- Specjalny nożykiem wytnij strużyny skórki pomarańczy i zachowaj lub obierz cienko pomarańczę i skórkę posiekaj.
- Z pomarańczy wytnij segmenty owocu, czyli cząstki bez błon.
- Obierz jabłko, usuń gniazdo nasienne, pokrój go w małe kostki.
- Jabłko zalej sokiem z cytryny i wymieszaj.
- W salaterce, w której będziesz podawać sałatkę, wymieszaj ocet jabłkowy, olej z orzechów włoskich i sok pomarańczowy.
- Dodaj poszatkowaną czerwoną kapustę, pokrojone jabłka i cząstki pomarańczy, dobrze wymieszaj.
- Odstaw do lodówki na 1 godzinę, aby smaki się wymieszały.
- Podawaj prosto z lodówki do dań na ciepło.