Pieczona karkówka w powidłach śliwkowych

2021-03-29
Pieczona karkówka w powidłach śliwkowych
Autor: Shutterstock Karkówka pieczone w powidłach śliwkowych rozpływa się w ustach.
łatwy
30 min
4

Karkówka zamarynowana w powidłach śliwkowych smakuje wyśmienicie. Jest wyrazista, aromatyczna, krucha i jednocześnie soczysta. Super pomysł na rodzinny obiad.

Przepis opracowały i przetestowały dla Was: Anna Śmiałek, Adrianna Ewa Stawska, Anna Szubińska

SKŁADNIKI

  • 4 plastry karkówki
  •  
  • Marynata:
  • 1 łyżka koncentratu pomidorowego
  • 5 łyżek powideł śliwkowych
  • 3 łyżki oleju
  • garść suszonych śliwek
  • 1 łyżeczka cynamonu
  • 1 łyżeczka cukru
  • szczypta mielonych goździków
  • szczypta gałki muszkatołowej
  • szczypta chili
  • sól i pieprz

PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU

  • Płynne składniki marynaty dokładnie wymieszać, dodać przyprawy i pokrojone w cienkie paseczki śliwki suszone.
  • Mięso lekko rozbić i posmarować dokładnie z każdej stron marynatą i wstawić na godzinę do lodówki.
  • Zamarynowane kotlety ułożyć w blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Piec 45 min. w temperaturze 180 st. C.