Pieczona karkówka w powidłach śliwkowych
2021-03-29
łatwy
30 min
4
Karkówka zamarynowana w powidłach śliwkowych smakuje wyśmienicie. Jest wyrazista, aromatyczna, krucha i jednocześnie soczysta. Super pomysł na rodzinny obiad.
Przepis opracowały i przetestowały dla Was: Anna Śmiałek, Adrianna Ewa Stawska, Anna Szubińska
SKŁADNIKI
- 4 plastry karkówki
- Marynata:
- 1 łyżka koncentratu pomidorowego
- 5 łyżek powideł śliwkowych
- 3 łyżki oleju
- garść suszonych śliwek
- 1 łyżeczka cynamonu
- 1 łyżeczka cukru
- szczypta mielonych goździków
- szczypta gałki muszkatołowej
- szczypta chili
- sól i pieprz
PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU
- Płynne składniki marynaty dokładnie wymieszać, dodać przyprawy i pokrojone w cienkie paseczki śliwki suszone.
- Mięso lekko rozbić i posmarować dokładnie z każdej stron marynatą i wstawić na godzinę do lodówki.
- Zamarynowane kotlety ułożyć w blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Piec 45 min. w temperaturze 180 st. C.