Pieczona cielęcina z rozmarynem: przepis w stylu włoskim
2021-03-29
średni
80 min
4
Kuchnia włoska to nie tylko makarony i pizza, lecz także znakomite dania mięsne. Cielęcina po włosku często aromatyzowana jest rozmarynem. Warto wykorzystać ten patent! Podajemy przepis na pieczoną cielęcinę z rozmarynem.
Polecamy także: KUCHNIA WŁOSKA - dlaczego kochamy włoską kuchnię [najlepsze przepisy]
SKŁADNIKI
- 1 kg cielęciny bez kości
- łyżka masła
- 2 łyżki oleju
- 1 cebula, posiekana
- 3 ząbki posiekanego czosnku
- 180 ml wytrawnego białego wina
- 1 liść laurowy
- 2 ziarna ziela angielskiego
- 8 ziaren pieprzu
- łyżka tymianku
- 2 łyżki masła
- łyżka rozmarynu
- sól i pieprz
PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU
- Mięso opłukać, osuszyć i związać nicią kuchenną. Włożyć do naczynia.
- Na rozgrzanym oleju podsmażyć cebulę i czosnek. Zalać winem, dodać liść laurowy, ziele angielskie, pieprz i tymianek, zagotować i zalać mięso sosem.
- Przykryć i wstawić do lodówki na ok. 8 godzin.
- Piekarnik rozgrzać do temperatury 190 stopni C. Naczynie żaroodporne posmarować masłem.
- Mięso wyjąć z marynaty, oprószyć rozmarynem, solą i pieprzem i przełożyć do naczynia.
- Piec przez godzinę w temp. 190 st. C, od czasu do czasu polewając mięso marynatą.