Pieczona cielęcina: mostek cielęcy faszerowany [przepis]
2021-03-29
średni
100 min
4
Mostek cielęcy świetnie smakuje faszerowany i upieczony. Warto jak najczęściej przyrządzać pieczoną cielęcinę - to mięso zdrowe i łatwiejsze w przygotowaniu niż bardziej "dojrzała" wołowina. Podajemy przepis na pyszny mostek cielęcy faszerowany - pieczony w piekarniku.
SKŁADNIKI
- 1 kg mostka cielęcego
- 2 łyżki masła
- 1 żółtko
- 1 jajko
- czerstwa bułka kajzerka
- ½ szklanki ciepłego mleka
- po łyżce siekanej pietruszki i koperku
- 2 łyżki oliwy
- ¼ łyżeczki startej gałki muszkatołowej
- sól, pieprz
- ocet
PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU
- Skropić mięso octem. Między żeberkami a powłoką mięsną mostka zrobić kieszeń na nadzienie.
- Natrzeć solą od wewnątrz i z zewnątrz, odstawić na godzinę.
- Przygotować farsz: namoczyć bułkę w ciepłym mleku, rozetrzeć, dodać masło utarte na krem, 2 żółtka, ubite na pianę białko i zieleninę, lekko osolić, popieprzyć, przyprawić gałką muszkatołową.
- Włożyć nadzienie do wnętrza mostka, zaszyć otwór bawełnianą nicią.
- Na dno brytfanki wlać rozgrzaną oliwę, ułożyć na niej mięso, skropić je wodą. Piec w temp. 150 st. C przez ok. 1-1,5 godz.
- W trakcie pieczenia podlewać sosem spod pieczeni. Wyparowany sos uzupełniać wodą.